Koktajl Bellini – brzoskwiniowy aperitif z Wenecji

0
Koktajl Bellini - brzoskwiniowy aperitif z Wenecji

Koktajl Bellini jest jednym z bardziej znanych włoskich drinków. Przygotowuje się go z Prosecco i przecieru z białej brzoskwini (pesca bianca veronese). Bellini podawany jest w wąskim i podłużnym kieliszku (tzw. flûte). Został wymyślony w 1948 przez Giuseppe Ciprianiego, właściciela weneckiego Harry’s Bar, przy okazji inauguracji wystawy płócien Giovanniego Bellini.

KOKTAJL BELLINI

Składniki:

  • 100 ml Prosecco
  • 50 ml przecieru ze świeżej i dojrzałej białej brzoskwini
  • kawałek brzoskwini do dekoracji

WinoToskanii

Przygotowanie:

Umytą i obraną brzoskwinię rozgniatamy widelcem tak, aby powstał jednolity przecier.

Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu, a kiedy się ochłodzi, wyrzucamy je.

Na dno kieliszka wlewamy przecier z brzoskwini, dodajemy Prosecco i delikatnie mieszamy. Przyozdabiamy brzoskwinią.

Na blogu znajdziecie przepisy na:

Smacznego!

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Koktajl Bellini

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj