Mamy obecnie sezon na kalafior, ale jeśli brakuje Ci pomysłów na to jak go przygotować, podrzucam ciekawy przepis. Makaron jest dobry na wszystko, a w połączeniu z kalafiorem sprawdza się doskonale.
MAKARON Z KALAFIOREM
Składniki:
(4 osoby)
- 360 g makaronu fusilli
- 1 nieduży kalafior (ok. 700 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- starty parmezan
- sól i pieprz
- ewentualnie 1 peperoncino
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, kroimy w drobne różyczki i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy go z wody i odkładamy na bok.
W tej samej wodzie gotujemy fusilli, ale o 1 minutę krócej w stosunku do czasu podanego na opakowaniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z 3 przepołowionymi ząbkami czosnku i 1 peperoncino. Dorzucamy kalafiora i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy odcedzony makaron, sól i pieprz wedle uznania, a na koniec wsypujemy starty parmezan. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę. Podajemy.
Smacznego,
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.
Cześć Aniu
Wczoraj wróciłam z Mediolanu. Przy zwiedzaniu bardzo nam
pomagały twoje opisy i sugestie, szczególnie cenna była wiadomość o wystawie obrazów Caravaggia. 1.01.odstaliśmy w kolejce ,na zimnie 1,5 godziny i już o 20.30 mogliśmy podziwiać obrazy .Do Twojego planu weekendu w Mediolanie dodaliśmy jeszcze wycieczkę pociągiem nad jezioro Como.Uwielbiam zwiedzać Włochy .
Super pomysł z pisaniem tekstu po polsku i włosku
Pozdrawiam Beata
Beata <3 Dzięki ogromne za Twoje słowa, są one dla mnie bardzo cenne! Wycieczka nad Como jest jak najbardziej wskazana, bo z Mediolanu to rzut beretem. 🙂