Dla włoskiej kuchni warto zgrzeszyć. Jej tajemnica polega na prostocie i na wykorzystywaniu lokalnych oraz sezonowych składników. Nikt w Italii nie zaproponuje Wam prosciutto crudo z melonem w środku zimy, albo pieczonych kasztanów w środku lata. Pizza neapolitańska nigdzie nie smakuje tak jak w Kampanii, a najlepsze risotto alla milanese zjecie w Mediolanie. Dowiecie się dzisiaj jakich dań szukać podczas wakacji, tak aby ograniczyć do minimum ryzyko, że zostaną Wam podane mrożonki. Uwaga, zanim zabierzecie się do czytania, sugeruję najeść się porządnie! Specjalnie dla Was “Włoska dieta sezonowa: kalendarz“.
ZIMA
Zimę inaugurują Święta Bożego Narodzenia, które są doskonałą okazją do zajadania się Panettone i innymi tradycyjnymi potrawami. Niskie temperatury sprzyjają kalorycznym posiłkom, takim jak np. polenta z serem, pizzoccheri z dużą ilością masła, albo brasato. Soczyste pomarańcze z Sycylii dostarczają witaminy C.
Sezonowe owoce i jarzyny: pomarańcze, mandarynki, klementynki, kiwi, owoce granatu, owoce kaki (persymona), migdały, kapusta, brokuły, ziemniaki, karczochy, kalafior, młody fenkuł (finocchio), cime di rapa (rzepa brokułowa), fasola, soczewica, szpinak.
GRUDZIEŃ
Z grudniem kojarzą mi się Panettone, dania z popularnej na północy Włoch kapusty, a także Wigilia, którą celebruje się w południowej Italii i podczas której podawane są ryby i owoce morza. W Nowy Rok w wielu włoskich domach spożywa się soczewicę i winogrona, mające zapewnić pomyślność. Najciekawszą jarzyną sezonową jest radicchio. Trudno dostać je w Polsce, tymczasem w Italii jest bardzo popularne.
STYCZEŃ
Spremutę zamówicie w każdym włoskim barze przez okrągły rok, ale najlepszy smak będzie miała ta pita w zimie. W styczniu szukajcie czerwone pomarańcze z Sycylii, a jeśli jesteście w Alpach, to koniecznie spróbujcie bombardino.
LUTY
W lutym pomarańcze dalej są pyszne, a stragany uginają si pod ciężarem radicchio i kapusty. Nowością jest młody fenkuł – bardzo we włoskiej diecie popularny oraz młode brokuły. Próbowaliście kiedyś polenty z brokułami?
WIOSNA
Włoska wiosna potrafi być bardzo ciepła, szczególnie na południu kraju. Na straganach pojawiają się nowalijki, na stołach królują bób, karczochy, szparagi i truskawki. Sezonowe posiłki zaczynają być lżejsze od tych jedzonych podczas zimy. Można w końcu delektować się na świeżym powietrzu najlepszymi pod słońcem lodami. Wiosną obchodzimy Wielkanoc, która przysparza okazji do posmakowania typowych dla tych świąt potraw.
Sezonowe owoce i jarzyny: truskawki, czereśnie, kiwi, bób, karczochy, szparagi, młode pory, groszek, buraki, fasola, młody czosnek, kwiaty cukinii.
MARZEC
Marzec to miesiąc przejściowy – na południu czuć już prawdziwą wiosnę, a na północy, zwłaszcza w górach, nadal leży śnieg. Można jeszcze dostać świeże dynie i radicchio, nieśmiało pojawiają się pierwsze szparagi. Prawdziwym bohaterem marcowej diety jest młody por.
KWIECIEŃ
Z końcem marca lub w kwietniu obchodzimy Wielkanoc. Wybór tradycyjnych potraw jest bardzo szeroki, bo każdy region ma swoje specjalności. Kwiecień obfituje w karczochy.
MAJ
W maju Włosi zajadają się szparagami – risotto i makaron ze szparagami, tarty, sałaty, asparagi alla milanese (szparagi z sadzonym jajkiem) lub szparagi z bobem i serem pecorino, a także dzikie szparagi. Na deser podaje się truskawki, które w maju smakują najlepiej. Próbowaliście już koktajlu Bellini?
LATO
Palący żar, duszne miasta, przesuszony krajobraz i przynosząca prawdziwą ulgę bryza morska – tak w skrócie można opisać włoskie lato. Gorące miesiące sprawiają, że jarzyny i owoce mają boski smak. Letnia dieta śródziemnomorska obfituje w orzeźwiające posiłki. Soczysty melon z prosciutto crudo, mozzarella di bufala z pomidorem i bazylią, makaronowe i ryżowe sałatki, toskańska panzanella, sycylijska caponata, fritto misto serwowane w barze przy plaży – znacie te frykasy?
Sezonowe owoce i jarzyny: arbuz, melon, brzoskwinie, morele, figi, kokos, jagody, maliny, jeżyny, śliwki, bakłażany, cukinie i kwiaty cukinii, kwiaty dyni, pomidory, ogórki, papryka, groszek.
CZERWIEC
Przebojem czerwca są kwiaty, kwiaty cukinii i kwiaty dyni. Jedliście kiedyś fiori di zucca in pastella. To jest prawdziwy foodporn!
LIPIEC
W lipcu najlepiej smakują owoce, a numerem 1 jest melon. Melon z prosciutto crudo, melon w sałatce, melon z owocami morza, semifreddo, sorbet z melona, macedonia z melonem i jeżynami, przykłady można mnożyć. Wysokie temperatury sprzyjają lekkim daniom, takim jak np. pasta al freddo.
SIERPIEŃ
Sierpień to kulminacja włoskiego lata. Jarzyny i owoce smakują obłędnie, w kuchni królują pomidory i bakłażany: caprese, caponata, pasta alla norma i inne cuda. Nieznośne upały najlepiej jest umilić sobie cytrynowym sorbetem lub zmrożonym limoncello, przygotowanym na bazie cytryn z Wybrzeża Amalfitańskiego.
JESIEŃ
Jesień. Nadal jest ciepło, ale już nie upalnie. Zaczyna się winobranie. Krajobraz mieni się nieskończoną gamą kolorów, a natura powoli przygotowuje się do przejścia w zimowy letarg. W listopadzie północ przesłaniają mgły, tymczasem na Sycylii można się jeszcze załapać na kąpiel w morzu.
Sezonowe owoce i jarzyny: figi, śliwki, winogrona, jabłka, kaki (persymona), orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, dynia, grzyby, trufle, kasztany, szpinak, fenkuł (finocchio), cime di rapa (rzepa brokułowa).
WRZESIEŃ
Końcówka włoskiego lata obfituje w delicje. O śródziemnomorskim klimacie przypominają soczyste figi i winogrona, zapowiedzią nadchodzącej jesieni są grzyby, w szczególności borowiki.
PAŹDZIERNIK
Począwszy od października, przez kolejne zimne miesiące Włosi zajadają się pieczonymi kasztanami oraz dynią. Nie można nie skosztować jedynych w swoim rodzaju tortelli alla zucca. Na stołach pojawiają się bardziej kaloryczne posiłki jak np. polenta czy ribollita toscana.
LISTOPAD
Październik, listopad i grudzień są miesiącami, w którym możecie spróbować cenionych świeżych trufli włoskich. Ciekawą i ciągle mało popularną w Polsce jarzyną jest rzepa brokułowa (cime di rapa). Uprawia się ją przede wszystkim w Kampanii, Lacjum i Apulii gdzie jest dostępna od listopada aż do kwietnia. Na północy Włoch kupicie świeże liście rzepy brokułowej w październiku i listopadzie, a potem w kwietniu i maju. Koniecznie spróbujcie orecchiette pugliesi con cime di rapa. Jeśli natomiast chodzi o owoce, warto poznać smak kaki.
***
Buon appetito! Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku i na Instagramie.
Ania
Ile pięknych zdjęć! Miałaś rację, nie można czytać z pustym żołądkiem;)
Podziwiam tę włoską prostotę w kuchni i jedzenie zgodne z porami roku. Nic tylko naśladować
Otóż to, w prostocie siła 🙂 Dzięki w imieniu męża-fotografa!
Bardzo fajny artykuł. Uwielbiam ich sezonowość i rozmaitość .