Sałatka z awokado i krewetek

0
Sałatka z awokado i krewetek

Co można zrobić z awokado? Na pewno różne przystawki i sałatki, ale nie tylko. Ciekawym pomysłem jest cheesecake z dodatkiem limonki. Mnie osobiście w ostatnim czasie urzekła sałatka z awokado i krewetek z dodatkiem rukoli. Nie jest to włoski przepis, jednak doskonale nadaje się na letnie upały, których w Italii nie brakuje, a i w Polsce stają się coraz powszechniejsze. Potrawa skradnie serca wszystkich amatorów owoców morza. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, dobrze smakuje, poza tym wspaniale prezentuje się na talerzu. Sprawdzi się nie tylko jako popołudniowa przekąska, czy lekkostrawna kolacja, ale także jako gwóźdź programu podczas eleganckiego obiadu czy innych ważnych uroczystości!

SAŁATKA Z AWOKADO I KREWETEK:

Składniki:

  • 1 duże opakowanie krewetek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 słodka cebula
  • sok z cytryny
  • rukola
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól

WinoToskanii

Przygotowanie:

Awokado pokroić w kostkę i skropić cytryną, żeby nie ciemniało. Dodać krewetki, odrobinę posiekanej w paski cebuli, trochę świeżej rukoli, sok z cytryny (można zastąpić limonką), sól i oliwę z oliwek extra virgin. Wszystko wymieszać, odstawić do przegryzienia i podawać z kawałkami świeżego pieczywa.

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Smacznego!

Ania

 

Sałatka z awokado i krewetek

Sałatka z awokado i krewetek

sałatka z awokado i krewetekSałatka z awokado i krewetek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj