Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlach

0
Spritz

Aperitif (wł. aperitivo) to kwintesencja włoskiego lifestajlu. Musielibyście się mocno postarać, żeby podczas pobytu we Włoszech nie natknąć się na aperitif. Oczywiście większość barów i lokali serwuje dobrze znane na całym świecie drinki, jeśli jednak zapragniecie spróbować tutejszych klasyków, podsyłam Wam przewodnik po najpopularniejszych koktajlach. Zasadniczo aperitif ma wpłynąć na zaostrzenie apetytu, dlatego cechuje go lekko gorzkawy smak złagodzony przez owoce, w szczególności pomarańcze.

Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlach

BITTER I WERMUT:

Campari – powstaje z wyciągu z aromatycznych ziół, korzennych przypraw i owoców połączonych z alkoholem i wodą.

Martini – wermut, czyli bardzo aromatyczne wino. Jego tajemnica leży w dodatku mieszanki ziół i korzennych przypraw.

Aperol – przypomina Campari, jego smak nie jest jednak tak mocno ziołowy, poza tym posiada mniejsze stężenie alkoholu.

KOKTAJLE:

Americano lub Milano – Torino – jasnoczerwony koktajl, w skład którego wchodzą czerwony wermut, Campari i woda sodowa.

Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlachCampari soda lub Camparisoda  – to gotowy koktajl, który nie tylko zamówicie w barze, ale i kupicie w każdym sklepie. Przygotowuje się go mieszając Campari z wodą sodową.

 

 

Negroni – koktajl składający się z ginu, czerwonego wermutu i Campari.

Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlachSbagliato lub Negroni sbagliato – koktajl powstał w wyniku rozkojarzenia mediolańskiego barmana, który zamiast dodać do drinka gin, wlał Prosecco. Tak oto Negroni przemieniło się w sbagliato. Podobno stało się to w Barze Basso, ale dzisiaj co drugi lounge bar w Mediolanie przypisuje sobie tę historię.

 

Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlachSpritz – koktajl niezwykle popularny w północnych Włoszech, najlepiej smakuje w Wenecji Euganejskiej. Składa się z Aperolu, Campari lub Selectu zmieszanych z Prosecco i wodą sodową.

 

 

 

Crodino – bezalkoholowy koktajl, którego przepis pozostaje tajemnicą. Wiadomo tylko tyle, że w skład mieszanki wchodzą goździki, kolendra, gałka muszkatołowa i kardamon.

Mam nadzieję, że mój przewodnik po najpopularniejszych koktajlach będzie dla Ciebie pomocny. Boun apertivo!

Ania

Poprzedni artykułLimone sul Garda
Następny artykułWłoska dieta sezonowa
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here