Orzeźwiający i lekki drink na bazie bąbelków i soku pomarańczowego, którego nazwa odwołuje się do żółtych kwiatów mimozy. Został stworzony w 1925 roku przez barmana zatrudnionego w paryskim Hotelu Ritz. Warto jednak wiedzieć, że niewiele wcześniej w londyńskim Buck’s Club serwowano podobny koktajl, z tą różnicą, że nazywał się on Buck’s Fizz. We Włoszech Mimosa uchodzi za aperitif. Ogromną popularnością cieszy się także za oceanem, gdzie zwyczajowo podaje się go w ramach niedzielnego brunchu. To jeden z najłatwiejszych do zrobienia napoi alkoholowych, który przygotujesz przy wykorzystaniu tylko dwóch łatwodostępnych składników. Jak powszechnie wiadomo, siła tkwi w prostocie!
KOKTAJL MIMOSA
Składniki:
- 1 część (75 ml) białego wytrawnego wina musującego
- 1 część (75 ml) soku ze świeżych pomarańczy
- ewentualnie plasterek pomarańczy dla ozdoby
Przygotowanie:
Dopodłużnego kieliszka typu flûte wlać sok z pomarańczy, a następnie dodać wino musujące. Wymieszać i natychmiast podawać.
Na blogu znajdziecie przepisy na:
Cin cin!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.
W Quebec jest to bardzo, bardzo popularny koktajl. Tak jak piszesz serwowany głównie podczas brunchu. Za rok, może dwa może będzie mi dane go spróbować :p
Szybko zleci 😉