aperitivo

Tour gastronomico dei bàcari. Poczuj klimat prawdziwej Wenecji.
aperitf
aperitivo
północne Włochy
Wenecja
Wenecja Euganejska

Tour gastronomico dei bàcari. Poczuj klimat prawdziwej Wenecji.

“Andare in giro per i bàcari di Venezia” to jeden z oryginalniejszych sposobów na zwiedzanie miasta. Obowiązuje właściwie tylko jedna zasada – należy oddalić się od turystycznego szlaku, podążać drugorzędnymi “calli” i podziwiać nieskończone piękno Wenecji, zaglądając od czasu do czasu do miejscowych tawern po to, aby smakować lokalne wino lub Spritz’a i zagryzać je […]

Czytaj dalej:
jak tanio i dobrze zjeść w Wenecji
aperitivo
kuchnia włoska
północne Włochy
Venezia
Wenecja
Wenecja Euganejska
włoskie kulinarne ciekawostki

Jak TANIO i DOBRZE zjeść w Wenecji

Nie jest łatwo dobrze zjeść, nie wydając przy tym ogromnych pieniędzy w miastach, które każdego roku odwiedzają niekończące się tłumy turystów. To właśnie Ci ostatni paradoksalnie sprawiają, że restauracje serwujące lichej jakości jedzenie i wystawiające ogromne rachunki mają rację bytu. Mrożona pizza podawana nad Canale Grande, w zabytkowej części Florencji, czy dajmy na to w […]

Czytaj dalej:
aperitf
aperitivo
Spritz

Spritz – krótka historia najpopularniejszego włoskiego drinka

Orzeźwiający, kolorowy i niezbyt mocny – taki właśnie jest drink, który w ostatnich latach podbił nie tylko Włochy, ale niemal cały świat. W Wenecji Euganejskiej, gdzie został stworzony, Spritz był bardzo popularny już w XIX wieku, jednak wtedy wyglądał zupełnie inaczej. Prosecco, Aperol i woda sodowa to późniejsze wariacje na temat tego co po polsku […]

Czytaj dalej:
koktajl Mimosa
aperitf
aperitivo
włoskie przepisy

Koktajl Mimosa

Orzeźwiający i lekki drink na bazie bąbelków i soku pomarańczowego, którego nazwa odwołuje się do żółtych kwiatów mimozy został stworzony w 1925 roku przez barmana zatrudnionego w paryskim Hotelu Ritz. Warto jednak wiedzieć, że niewiele wcześniej w londyńskim Buck’s Club serwowano podobny koktajl, z tą różnicą, że nazywał się on Buck’s Fizz. We Włoszech Mimosa uchodzi za aperitif. […]

Czytaj dalej:
Galleria Campari
aperitivo
Lombardia
Mediolan
włoska popkultura
włoski lifestyle

Muzeum Campari

Mediolan jest włoską stolicą aperitivo, a najważniejszym mediolańskim aperitifem jest Campari. Jego historia nierozerwalnie łączy się z miastem. Świadczy o tym kultowy bar Camparino zlokalizowany w Galerii Wiktora Emanuela, ale nie tylko on. Pod Mediolanem, w Sesto San Giovanni znajduje się zabytkowa fabryka Campari przekształcona w 2010 roku w biura koncernu i muzeum. Do Sesto San Giovanni […]

Czytaj dalej:
koktajl Bellini
aperitf
aperitivo
włoskie przepisy

Koktajl Bellini

Koktajl Bellini jest jednym z bardziej znanych włoskich drinków. Przygotowuje się go z Prosecco i przecieru z białej brzoskwini (pesca bianca veronese). Bellini podawany jest w wąskim i podłużnym kieliszku (tzw. flûte). Został wymyślony w 1948 przez Giuseppe Ciprianiego, właściciela weneckiego Harry’s Bar, przy okazji inauguracji wystawy płócien Giovanni Belliniego. KOKTAJL BELLINI: 100 ml Prosecco 50 ml […]

Czytaj dalej:
Spritz
aperitf
aperitivo
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoski lifestyle

Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlach

Aperitif (wł. aperitivo) to kwintesencja włoskiego lifestajlu. Musielibyście się mocno postarać, żeby podczas pobytu we Włoszech nie natknąć się na aperitif. Oczywiście większość barów i lokali serwuje dobrze znane na całym świecie drinki, jeśli jednak zapragniecie spróbować tutejszych klasyków, podsyłam Wam przewodnik po najpopularniejszych koktajlach. Zasadniczo aperitif ma wpłynąć na zaostrzenie apetytu, dlatego cechuje go lekko […]

Czytaj dalej:
koktajl Rossini
aperitf
aperitivo
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Koktajl Rossini

Koktajl Rossini to wiosenna wersja bardziej popularnego drinka Bellini. Idealnie sprawdza się jako aperitif, zaś jego sekret tkwi w słodkim smaku świeżych truskawek. Podawany jest w wąskim i podłużnym kieliszku (tzw. flûte), a jego nazwa stanowi hołd dla twórczości włoskiego kompozytora Gioacchino Rossiniego.   KOKTAJL ROSSINI 100 ml Prosecco 50 ml przecieru ze świeżych i dojrzałych truskawek 1 […]

Czytaj dalej:
spritz
aperitf
aperitivo
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Spritz
Wenecja Euganejska
włoski lifestyle

Aperitivo, włoski koktajl na zaostrzenie apetytu

„Prendere un aperitivo” to bardzo przyjemny włoski zwyczaj. Polega on na spotkaniu się w gronie znajomych i wspólnym wypiciu koktajlu – alkoholowego lub bezalkoholowego. Niby nic oryginalnego, w końcu ludzie na całym świecie chodzą do pubów na piwo lub drinka. Jednak aperitivo (aperitif), to coś zupełnie innego, to „kultura picia”, moda, która przyjęła się na […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione