Królewskie ciasteczka cynamonowo-migdałowo-pomarańczowe – przepis z Pałacu Buckingham

2
Królewskie ciasteczka cynamonowo-migdałowo-pomarańczowe - przepis z Pałacu Buckingham

Na Instagramie śledzę rozmaite interesujące mnie profile. Jest wśród nich oficjalne konto brytyjskiej rodziny królewskiej. Niedawno został tam opublikowany przepis na ulubione ciasteczka świąteczne królowej. Lubię królową i lubię oryginalne przepisy. Latem uwodziłam Was kruchymi ciasteczkami dekorowanymi jadalnymi kwiatami (przepis TUTAJ), w grudniu podsuwam Wam wyrafinowaną recepturę, pochodzącą prosto z Londynu. Podczas zimowych wakacji, które właśnie rozpoczęliśmy, będę moimi gwiazdkami czarowała wszystkich gości.

CIASTECZKA CYNAMONOWO-MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE

Składniki:

  • 180 g cukru pudru
  • 42 g białka z jajka
  • 10 g soku z cytryny
  • 150 g migdałów albo mąki migdałowej
  • 57 g skórki pomarańczowej
  • tarta skórka z połowy niepryskanej cytryny
  • 12 g cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków

Przygotowanie:

Skórkę pomarańczową miksujemy do konsystencji pasty.

Cukier puder, białko jajka i sok z cytryny ubijamy na miękką bezę. 1/3 bezy przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na bok.

Do większej części bezy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek. Zagniatamy ciasto.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozpłaszczamy ciasto do wysokości 1 cm. Na powierzchni rozsmarujemy pozostałą bezę i wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wycinamy ulubione kształty ciasteczek.  Gwiazdki, choinki, bałwanki i serduszka sprawdzą się idealnie.

Ciasteczka pieczemy przez 12 do 15 minut w temperaturze 160°C. Jeśli mamy możliwość, ustawiamy funkcję pieczenia tylko od dołu. Dzięki temu zabiegowi beza pozostanie biała. Po wyjęciu z piekarnika środek ciasteczek powinien być nadal miękki i lepki. Pozostawiamy je do ostygnięcia na 30 minut i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy.

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez okres do 2 miesięcy.

Smacznego!

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

2 KOMENTARZE

    • To jest połowa składników w stosunku do oryginlanego przepisu. Ciasta starczyło mi na jedną blachę do pieczenia. Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremek. Można też wycinać zwykłe kwadraty albo prostokąty 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here