Panettone Day Temporary

 

Panettone Day Temporary to concept store otwarty tylko w październiku i w całości dedykowany tradycyjnej mediolańskiej babce bożonarodzeniowej. Do świąt jeszcze daleko, jednak biorąc pod uwagę zmierzające ku końcowi EXPO 2015, wybór miesiąca przestaje dziwić. Zresztą wystrój lokalu dobitnie podkreśla związek ze Światową Wystawą – białe wnętrze zdobi ogromny stół oraz pudełka na panettone wykonane w kolorach EXPO Milano. Concept store to niewielki pawilon w sercu Mediolanu.

Panettone Day Temporary jest efektem konkursu Panettone Day 2015, w którym cukiernicy pochodzący z całych Włoch zmierzyli się piekąc tradycyjne oraz autorskie babki. Wyniki ogłoszono we wrześniu, a zwycięzcą okrzyknięto panettone z czereśniami oraz wiśniowym syropem. W sklepie można wybierać pomiędzy 25 różnymi kompozycjami, będącymi dziełami finalistów. Organizowane są nietypowe degustacje podczas których proponowane są wermut, piwo rzemieślnicze, a nawet oczyszczające soki. Czy zatem bożonarodzeniowa babka przestała być symbolem świąt i możemy się nią zajadać o każdej porze roku? Spytałam o to Agnese Gullotta, która pełni rolę PR Panettone Day Temporary.

JA: Czy tradycyjna bożonarodzeniowa babka sprawdza się o każdej porze roku?

AGNESE: Odpowiedź brzmi „tak”. Wpadliśmy na pomysł, aby obalić mit panettone jako symbolu Bożego Narodzenia, proponując ją w wersjach całkowicie nietradycyjnych.

JA: Jak to się stało, że przy okazji degustacji podajecie zupełnie niecodzienne napoje?

AGNESE: Podczas naszych degustacji nigdy nie zaproponowaliśmy wina musującego. Nawet w dniu inauguracji sklepu, wbrew oczekiwaniom, podaliśmy wermut. Jedyne bąbelki to te dzisiejsze, czyli piwo. Staramy się podążać za filozofią chwili, tj. częstować napojami, które są absolutnie nietypowe w duecie z panettone. Wracając jednak do piwa, którego koniecznie powinnaś spróbować, eliminuje ono tłustość oraz ciężkość babki. Takie zestawienie jest wyjątkowo oryginalne na tle degustacji, które organizujemy. Panettone jest ciastem mediolańskim w pełnym tego słowa znaczeniu, dlatego zależało nam na skomponowaniu go z lokalnym napojem, w konsekwencji czego narodziła się współpraca z Birrificio Milano. Ostatni poczęstunek przygotujemy wspólnie z marką Depuravita, która produkuje soki naturalne. W tym przypadku pomyśleliśmy o czymś w stylu: najpierw zjesz kawałek panettone, a potem, żeby mieć mniejsze poczucie winy, wypijesz szklankę soku oczyszczającego. Naszą filozofią jest niebanalność.

Nie nadążamy z obsługą klientów, ponieważ zapotrzebowanie jest ogromne. Niektóre kompozycje dawno wyprzedaliśmy. Ceny są jak najbardziej dostępne (10 € za panettone), podobnie jak waga – jedynie 500 g – która sprawia, że łatwo jest je zjeść.

Zwycięską babkę wykonano z dodatkiem czereśni i syropu wiśniowego, podczas gdy zdecydowanym hitem jest ta z czekoladą i gruszkami, która, mimo dużego zapasu, skończyła się już po dwóch dniach. Podsumowując, mamy w sklepie 25 różnych panettone najwyższej jakości: od klasycznych po oryginalne z cytrusami, z owocami leśnymi, kawowe, z dodatkiem Moscato di Scanzo z pistacjami i wiele innych.

JA: W przyszłości możemy liczyć na kolejne edycje konkursu Panettone Day lub na podobny concept store?

AGNESE: Myślę, że tak, ponieważ idzie nam naprawdę dobrze. Rozmaite gazety pisały i dalej piszą o Panettone Day Temporary. Znajdujemy się w doskonałym punkcie, w którym bardzo łatwo jest przyciągnąć uwagę przechodniów. Odwiedza nas masa obcokrajowców i równie dużo mediolańczyków. Pewnego razu jedna pani powiedziała mi, że właśnie kupuje czwartą, czy piątą babkę, tj. dwa panettone tygodniowo!

JA: Krótko mówiąc, takie odświeżone babki okazały się sukcesem. Są rodzajem obżarstwa, którego nie można przegapić. Mam nadzieje, że spotkamy się ponownie!

 

Panettone Day Temporary è un concept store aperto solo a ottobre e dedicato interamente al tradizionale dolce natalizio milanese. Le Feste sono ancora lontane, tuttavia, considerando EXPO 2015 che sta per finire, la scelta del mese non stupisce più di tanto. Del resto l’arredamento sottolinea chiaramente il legame con Esposizione Universale: l’ambiente bianco è stato decorato con una grande tavolata e le scatole per i panettoni eseguite con i colori dell’EXPO Milano. Concept store è un piccolo padiglione nel cuore di Milano.

Panettone Day Temporary è il frutto del concorso Panettone Day 2015, nel quale i pasticceri provenienti da tutta l’Italia hanno gareggiato preparando sia dolci tradizionali, che quelli d’autore. Gli esiti sono stati annunciati a settembre e il primo posto è stato assegnato al panettone con ciliegie e sciroppo d’amarene. In negozio si può scegliere tra 25 composizioni diverse, le opere dei finalisti. Vengono organizzate delle degustazioni insolite durante le quali si propongono abbinamenti con vermouth, birre artigianali e persino bevande depurative. Ció vuol dire che il dolce natalizio non è più il simbolo delle Feste, quindi lo possiamo mangiare in tutte le stagioni? L’ho chiesto ad Agnese Gullotta che svolge la mansione di PR del Panettone Day Temporary.

IO: Il panettone è diventato adatto per tutte le stagioni?

AGNESE: La risposta è „si”. Abbiamo pensato di far cadere il mito del panettone come simbolo del Natale, proponendolo in versioni tutt’altro che tradizionali.

IO: Come mai avete proposto questi abbinamenti particolari come birra o bevande depurative?

AGNESE: Non abbiamo mai messo in degustazione lo spumante, nemmeno al inaugurazione come tutti si aspettavano. Abbiamo invece offerto il vermouth. Le uniche bollicine sono queste di oggi: la birra. La nostra idea è stata quella di portare avanti la filosofia del tempo, cioè abbinare le bevande che non sono solite con il panettone. In ogni caso, la birra, che ti invito assolutamente a provare, toglie sia il grasso che la pesantezza del dolce. Questo è l’abbinamento più particolare nella sequenza di degustazioni che stiamo facendo. Il panettone è un dolce milanese per eccellenza e ci tenevamo mettere dentro qualcosa della città, così abbiamo fatto questa collaborazione con il Birrificio Milano. L’ultima degustazione invece sarà quella di bevande Depuravita, che sono dei succhi assolutamente naturali. L’idea è: prima ti mangi il panettone e dopo ti bevi la bevanda depurativa. La nostra filosofia è di non fare le cose solite.

Non riusciamo a gestire più le vendite perchè c’è tanta richiesta. Alcuni panettoni sono addirittura in stock out. I prezzi sono assolutamente accessibili (10 € a panettone), così come le dimensioni che sono solo 500 g, quindi facilmente consumabili.

Il panettone vincitore è quello con ciliegie e sciroppo di amarene, mentre quello più richiesto è cioccolato e pere che dopo due giorni era già finito anche se ne avevamo tantissimi! Insomma, qui ci sono 25 tipi di panettoni diversi e di qualità: dai classici agli innovativi con gli agrumi, dai frutti di bosco al caffè, al Moscato di Scanzo, al pistacchio e molti altri.

IO: L’anno prossimo possiamo aspettarci una nuova edizione del concorso Panettone Day o un concept store simile?

AGNESE: Credo proprio di si, perchè è andata veramente bene. Se n’è parlato e se ne parla tutt’ora nei vari giornali. Siamo in un’ottima posizione dove basta veramente poco per attirare l’attenzione dei passanti. Vengono tantissimi stranieri ma anche tanti, tanti milanesi . Ad esempio: una signora, entrata in negozio, mi ha detto: „Io sono già al quarto o quinto panettone, ne sto comprando due a settimana!”

IO: Insomma, questi panettoni rivisitati sono proprio un successo, un peccato di gola che perdere non si può. Spero in un arrivederci!

Ja i Agnese - Io e Agnese.
Ja i Agnese – Io e Agnese.

Korzystając z okazji zachęcam was do zapoznania się z legendą opowiadającą o powstaniu panettone. Pamiętajcie również, że czekam na was na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

***

PANETTONE DAY TEMPORARY

Corso Garibaldi 42, Mediolan

Otwarte codziennie od 10:00 do 20:00

Facebook:  KLIK

Approfittando dell’occasione vi invito a leggere la storia che racconta le origini del panettone. Ricordate anche che vi aspetto su Facebook e su Instagram dove sono presente quotidianamente, pubblicando più curiosità e più fotografie.

***

PANETTONE DAY TEMPORARY

Corso Garibaldi 42, Milano

Aperto tutti i giorni 10:00 – 20:00

Facebook:  CLIK

białe tło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione