Panettone Day Temporary

0
Panettone Day Temporary

Panettone Day Temporary to concept store otwarty tylko w październiku i w całości dedykowany tradycyjnej mediolańskiej babce bożonarodzeniowej. Do świąt jeszcze daleko, jednak biorąc pod uwagę zmierzające ku końcowi EXPO 2015, wybór miesiąca przestaje dziwić. Zresztą wystrój lokalu dobitnie podkreśla związek ze Światową Wystawą – białe wnętrze zdobi ogromny stół oraz pudełka na panettone wykonane w kolorach EXPO Milano. Concept store to niewielki pawilon w sercu Mediolanu.

Panettone Day Temporary jest efektem konkursu Panettone Day 2015, w którym cukiernicy pochodzący z całych Włoch zmierzyli się piekąc tradycyjne oraz autorskie babki. Wyniki ogłoszono we wrześniu, a zwycięzcą okrzyknięto panettone z czereśniami oraz wiśniowym syropem. W sklepie można wybierać pomiędzy 25 różnymi kompozycjami, będącymi dziełami finalistów. Organizowane są nietypowe degustacje podczas których proponowane są wermut, piwo rzemieślnicze, a nawet oczyszczające soki. Czy zatem bożonarodzeniowa babka przestała być symbolem świąt i możemy się nią zajadać o każdej porze roku? Spytałam o to Agnese Gullotta, która pełni rolę PR Panettone Day Temporary.

JA: Czy tradycyjna bożonarodzeniowa babka sprawdza się o każdej porze roku?

AGNESE: Odpowiedź brzmi „tak”. Wpadliśmy na pomysł, aby obalić mit panettone jako symbolu Bożego Narodzenia, proponując ją w wersjach całkowicie nietradycyjnych.

JA: Jak to się stało, że przy okazji degustacji podajecie zupełnie niecodzienne napoje?

AGNESE: Podczas naszych degustacji nigdy nie zaproponowaliśmy wina musującego. Nawet w dniu inauguracji sklepu, wbrew oczekiwaniom, podaliśmy wermut. Jedyne bąbelki to te dzisiejsze, czyli piwo. Staramy się podążać za filozofią chwili, tj. częstować napojami, które są absolutnie nietypowe w duecie z panettone. Wracając jednak do piwa, którego koniecznie powinnaś spróbować, eliminuje ono tłustość oraz ciężkość babki. Takie zestawienie jest wyjątkowo oryginalne na tle degustacji, które organizujemy. Panettone jest ciastem mediolańskim w pełnym tego słowa znaczeniu, dlatego zależało nam na skomponowaniu go z lokalnym napojem, w konsekwencji czego narodziła się współpraca z Birrificio Milano. Ostatni poczęstunek przygotujemy wspólnie z marką Depuravita, która produkuje soki naturalne. W tym przypadku pomyśleliśmy o czymś w stylu: najpierw zjesz kawałek panettone, a potem, żeby mieć mniejsze poczucie winy, wypijesz szklankę soku oczyszczającego. Naszą filozofią jest niebanalność.

Nie nadążamy z obsługą klientów, ponieważ zapotrzebowanie jest ogromne. Niektóre kompozycje dawno wyprzedaliśmy. Ceny są jak najbardziej dostępne (10 € za panettone), podobnie jak waga – jedynie 500 g – która sprawia, że łatwo jest je zjeść.

Zwycięską babkę wykonano z dodatkiem czereśni i syropu wiśniowego, podczas gdy zdecydowanym hitem jest ta z czekoladą i gruszkami, która, mimo dużego zapasu, skończyła się już po dwóch dniach. Podsumowując, mamy w sklepie 25 różnych panettone najwyższej jakości: od klasycznych po oryginalne z cytrusami, z owocami leśnymi, kawowe, z dodatkiem Moscato di Scanzo z pistacjami i wiele innych.

JA: W przyszłości możemy liczyć na kolejne edycje konkursu Panettone Day lub na podobny concept store?

AGNESE: Myślę, że tak, ponieważ idzie nam naprawdę dobrze. Rozmaite gazety pisały i dalej piszą o Panettone Day Temporary. Znajdujemy się w doskonałym punkcie, w którym bardzo łatwo jest przyciągnąć uwagę przechodniów. Odwiedza nas masa obcokrajowców i równie dużo mediolańczyków. Pewnego razu jedna pani powiedziała mi, że właśnie kupuje czwartą, czy piątą babkę, tj. dwa panettone tygodniowo!

JA: Krótko mówiąc, takie odświeżone babki okazały się sukcesem. Są rodzajem obżarstwa, którego nie można przegapić. Mam nadzieje, że spotkamy się ponownie!

Ja i Agnese - Io e Agnese.
Ja i Agnese – Io e Agnese.

Korzystając z okazji zachęcam was do zapoznania się z legendą opowiadającą o powstaniu panettone. Pamiętajcie również, że czekam na was na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

PANETTONE DAY TEMPORARY

Corso Garibaldi 42, Mediolan

Otwarte codziennie od 10:00 do 20:00

Facebook:  KLIK

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here