Consigli di gola

AQUILEIA

Ristoranti, Trattorie e Osterie:

Ristorante CoralloRistorante Corallo

Ryby i owoce morza plus lokalna kuchnia.

Via Beligna 3, Aquileia

info: www.ristorantecoralloaquileia.it

Trattoria Alla Buona Vite

Via Dossi 7, località Boscat, Grado

info: lnx.girardi-boscat.it/la-trattoria-alla-buona-vite/

Vino:

Cantine PuntinCantine Puntin

Puntin jest niedużym gospodarstwem i nie współpracuje z supermarketami, co naturalnie przekłada się na jakość oferowanego produktu. Na miejscu, poza zrobieniem zakupów, istnieje możliwość degustacji. W sezonie Puntin sprzedaje swoje wina również w barze, znajdującym się przy głównym parkingu w Akwilei.

info: www.vinipuntinaquileia.com

BARDOLINO

Vino:

La strada del vino Bardolino D.O.C. to szlak długi na 80 km, wzdłuż którego znajdują się wytwórnie win oferujące możliwość degustacji i zakupu własnych wyrobów. Charakteryzuje go przepiękny krajobraz z zamkami, wytwornymi willami, klasztorami i gospodarstwami agroturystycznymi.

Jeśli chcecie kupić dobre wino, polecam Wam piwnicę Guerrieri Rizzardi, produkującą wina typowe dla regionu Wenecji Euganejskiej przy użyciu bardzo małej ilości cukru. Musujące Fior di Rosa smakuje znakomicie!

Muns Bardolino Wine Shop

Via Verdi 2, Bardolino

Guerrieri Rizzardi Azienda Agricola

Strada Campazzi 2, Bardolino

info: wwwguerrieririzzardi.it

BERGAMO

Ristorante Pizzeria Da Mimmo

Jakość, tradycja, innowacja. Rodzinny lokal, który stawia na najlepsze produkty i lokalne dania. Jedna z czytelniczek bloga opisała Da Mimmo jako „cudowne miejsce i pyszną restaurację”.

Via B.Colleoni, 17 – Bergamo, Città Alta

info: www.ristorantemimmo.com

Panineria La Dispensa

Lokal serwuje głównie na kanapki, najlepsze kanapki w mieście! W swojej ofercie mają również usługę dostawy pod wskazany adres.

Via G. D’Alzano, 10 – Bergamo, Città Bassa

info: www.bistroladispensa.it

CASTELMOLA

Bar TurrisiBar Turrisi

Kultowe miejsce na Sycylii z tradycjami sięgającymi kilku pokoleń wstecz. Zaskakujący lokal z cudnymi widokami. W menu znajdziecie same pyszności, koniecznie trzeba skosztować wina migdałowego. A tak o Turrisi pisze moja sycylijska koleżanka: „Castelmola. Słoneczny poranek, pokryta śniegiem Etna na wyciągnięcie ręki, kieliszek migdałowego wina w Caffè Turrisi – absolutna doskonałość.”.

Via Pio IX, 19 – Castelmola (Taormina)

info: www.turrisibar.it

CHIOGGIA

Caneva Cafe

Świetnie położony bar, gdzie przy kolorowych stolikach i krzesłach, a przy tym z widokiem na malowniczy kanał i Ponte Vigo można popijać doskonałe wina, pochodzące z Wenecji Euganejskiej i zajadać się malutkimi przekąskami – cicchetti, które najprościej porównać do hiszpańskich tapas. Caneva Cafe jest również doskonałym miejscem na wieczornego drinka. Bywają tutaj lokalsi i turyści.

Riva Vena 1277, Chioggia

fritto mistoOsterie al porto

Jeśli chcecie zjeść tanio, ale dobrze wybierzcie się w okolice portu. Tutaj każda osteria serwuje proste i smaczne jedzenie przygotowane na bazie ryb. Niżej przykład:

Osteria N.2

Tak o tym miejscu pisze moja przyjaciółka, która przez wiele lat mieszkała w niedalekiej Padwie: „Absolutnie najlepsze fritto misto di pesce – fani ryb nie będą zawiedzeni.”

Calle Fattorini 255, Chioggia

El Gato

Elegancka restauracja zlokalizowana w samym centrum Chioggi. Zjecie tutaj dania tradycyjne i innowacyjne, w większości przygotowane na bazie ryb.

Corso del Popolo 653, Chioggia

Bagni al Naviglio

Sprawdzona miejscówka nad samym morzem i jedna z lepszych knajp w Sottomarina.

Lungomare Adriatico 25, Sottomarina, Chioggia

info: www.bagniilnaviglio.it

CITTÀ DELLA PIEVE

Trattoria la SerenellaTrattoria Pizzeria Serenella

Niezobowiązująca trattoria, idealna na kolację w gronie rodziny lub przyjaciół. Zjecie tutaj dania typowe dla kuchni umbryjskiej. Porcje są duże, a ceny zdecydowanie przystępne. Uwaga – nie znajdziecie ich w menu – są podane na tablicy wywieszonej przed lokalem.

Via Fiorenzuola, 28 – Città della Pieve

info: www.facebook.com/pages

CORTONA

La LoggettaRistorante La Loggetta

Tradycyjna kuchnia toskańska w samym sercu Cortony. Menu ulega zmianie w zależności od pory roku. Dostępne są również dania wegetariańskie oraz bezglutenowe. Nazwa lokalu nawiązuje do XIII-wiecznej loggi, która ozdabia budynek i pod którą można delektować się posiłkiem w czasie ładnej pogody.

Piazza di Pescheria – Cortona

info: www.laloggetta.com

FERRARA

cappellacci di zuccaHostaria Savonarola

Świetne położenie – zaraz obok zamku, rustykalny wystrój i tradycyjna kuchnia, a do tego wszystkiego sympatyczny i profesjonalny  personel. Przepyszne wędliny, a cappellacci di zucca nie wychodzą mi z głowy. Świeży makaron, dobrej jakości mięso i duży wybór win.

Piazza Savonarola 18, Ferrara

info: https://www.facebook.com/pages/Hostaria-Savonarola/151486938271177

Trattoria da Noemi

Tradycyjna kuchnia jest wizytówką tego miejsca. W karcie bogaty wybór wędlin i serów, domowy makaron, starannie przygotowane drugie dania i świeże desery. Trattoria da Noemi pięknie się prezentuje nie tylko od zewnątrz. Warto wejść do środka.

Via Ragno 31, Ferrara

info: www.trattoriadanoemi.it

Osteria del Ghetto

Kuchnia tradycyjna i kuchnia żydowska. Ciekawe połączenie, które sprawdza się w stu procentach.

Via Vittoria 26, Ferrara

info: www.osteriadelghetto.it

Osteria I 4 AngeliOsteria I 4 Angeli

Jaki jest mój sposób na wyszukiwanie knajp z dobrym jedzeniem? raczej nie googluje ich w necie, bo przecież pozytywne opinie można sobie po prostu kupić. Kiedy przyjeżdżam do jakiegoś miejsca pytam lokalsów o to gdzie najlepiej wybrać się na obiad lub kolację. Później sobie te rekomendacje oglądam, czytam menu, sprawdzam ceny i wybieram miejsce, które najbardziej mnie inspiruje. Zwiedzając Ferrarę, zaczepiliśmy chłopaka, a ten bez zająknięcia polecił nam Osterię I 4 Angeli. Strzał w dziesiątkę! Lokalna kuchnia i dobrej jakości, świeże produkty.

Piazza del Castello 10, Ferrara

info: www.osteriaiquattroangeli.it

Ristorante Ca’ d’ Frara

Restauracja z pewodnika Michelin. Nowoczesny wystrój w połączeniu z tradycyjną kuchnią. Lokal jest chętnie uczęszczany przez mieszkańców Ferrary, a przede wszystkim jest zawsze pełen.

Via del Gambero 4, Ferrara

info: www.ristorantecadfrara.it

FIRENZE

Ristoranti, Trattorie e Osterie:

Pizzeria Gusta Pizza

info: https://www.facebook.com/Gusta-Pizza-151318588242027/

Trattoria Contadino

info: www.trattoriailcontadino.com

Trattoria Sabatino

info: www.trattoriasabatino.it

Il Mercato Centrale

info: www.mercatocentrale.it

Eataly

Eataly Firenze

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

Via De Martelli, 22 – Firenze

FORMIA:

Ristorante il TartufoRistorante Il Tartufo

 

 

 

Via Appia lato Napoli 237, Formia

info: www.ristoranteiltartufo.net

MANTOVA:

Ristorante Amagnaria

Ristorante Amagnaria

Kuchnia Mantui, której korzenie sięgają renesansowego dworu Gonzagów, zinterpretowana na miarę dzisiejszych czasów. Dania przygotowywane są na bazie lokalnych składników, na miejscu kupicie również produkty regionalne.

Corso Vittorio Emanuele II, 75 – Mantova

info: www.amagnaria.com

MILANO:

Ristoranti, Trattorie e Osterie:

Luini

Kultowe miejsce, w którym kupicie apulijskie panzerotti. Co to takiego? Smażone pierogi z ciasta drożdżowego nadziewane słonym, bądź słodkim farszem. Najbardziej typowe są te z mozzarellą i pomidorem, ale znajdziecie wiele innych wersji. W Luini są zawsze tłumy i często trzeba zmierzyć się z kolejką. Nie ma stolików, obowiązuje zasada „na wynos”.

Via Santa Redegonda, 16 – Milano

info: www.luini.it

Pizzeria SpontiniPizzeria Spontini

Oprócz klasycznej pizzy okrągłej (pizza tonda) istnieje również pizza serwowana w kawałkach („pizza al taglio” lub „pizza al trancio”), która jest szczególnie popularna w północnej części Włoch. Wyróżnia ją dosyć wysokie i miękkie ciasto oraz duża ilość sosu pomidorowego i sera. Jedna porcja – taka jak na zdjęciu – jest niezmiernie sycąca, dlatego doskonale może spełnić rolę dania głównego.

Via Dogana, 3 – Milano (adresy pozostałych pizzerii „Spontini” znajdziesz tutaj)

info: Pizza al taglio

Obicà Mozzarella BarObicà Mozzarella Bar

Sieć knajpek, których sztandarowym produktem jest mozzarella di bufala. Lokale Obicà, poza Mediolanem, istnieją we Florencji, Rzymie, w Palermo i niektórych miejscach na świecie. Co zatem wyróżnia Mediolan? Jeśli chcecie zjeść lekko i smacznie ciesząc się przy tym przepięknym widokiem rozpościerającym się z dachu najelegantszego domu towarowego w mieście, to koniecznie musicie wybrać się do „La Rinascente”. Jedzenie jest dostępne również w opcji „na wynos”.

Via Santa Redegonda, 1, angolo Piazza Duomo – Milano (ostatnie piętro domu handlowego „La Rinascente”)

info: www.obica.com

Ristorante Un Posto a Milano (Cascina Cucagna)

Dawne gospodarstwo rolne, któremu ktoś postanowił podarować drugie życie. Wyselekcjonowane produkty pochodzące tylko i wyłącznie z Włoch, chleb, focacce, makarony własnego wyrobu i menu, które zmienia się w zależności od aktualnej pory roku, a wszystko to w uroczym, rustykalnym kontekście. Un posto a Milano oferuje również dania wegetariańskie. Ceny: 12-14 € za makaron i 18-20 € za mięsa, talerz wędlin lub serów – 14-15 €. Uwaga! Knajpa i bar są otwarte od 10:00 rano do północy. W obrębie struktury działa również hostel Ostello Foresteria.

Via Cucagna, 2 – Milano

info: www.unpostoamilano.it

Crêperia Caffè Vecchia BreraCrêperia Caffè Vecchia Brera

Bistro urządzone w paryskim kilmacie retrò znajduje się w historycznej dzielncy Brera. Miejsce jest idealne na śniadanie, brunch, lunch,aperitif, kolację, czy wieczornego drinka. W karcie znajdziecie ogromny wybór francuskich naleśników na słono i na słodko, a także makarony, risotta, secondi piatti i desery. Poza tym crêperia oferuje bardzo bogaty wybór piw.

info: www.creperiacaffevecchiabrera.it

Via dell’Orso, 20 – Milano

risotto alla milaneseCucina tipica milanese:

Na temat lokalnej kuchni przeczytasz na blogu tutaj: O kuchni mediolańskiej słów kilka

Al Garghet

„Al Garghet” w dialekcie mediolańskim oznacza skrzeczenie żab. Rzeczywiście restauracja znajduje się w południowej części miasta, poza obrębem dawnych murów. Są to okolice na których rozciągają się podmokłe tereny i które upodobały sobie właśnie żaby. Lokal cechuje niezwykle klimatyczna atmosfera i doskonałe dania przygotowywane zgodnie z dawnymi recepturami. Swego czasu posłał mnie tam znajomy. Jak tylko mam okazję, to chętnie do Al Garghet wracam.

info: www.algarghet.it

Antica Trattoria della PesaAntica Trattoria della Pesa

Historyczny i jeden z najstarszych lokali w Mediolanie. Zjecie tutaj wyśmienite dania, typowe dla lokalnej kuchni. Wystrój przypomina czasy C.K. Austro-Węgier. Drogo, ale warto. Ja byłam zachwycona!

Via Pasubio, 10 – Milano

info: www.anticatrattoriadellapesa.com

costoletta alla milanese

Trattoria degli Orti

W menu m.in. risotto allo zafferano i cotoletta alla milanese przygotowywane według tradycyjnych receptur. Do tego wystrój z epoki i przystępne – jak na Mediolan – ceny. Kilka osób już tam posłałam i wszyscy wyszli zadowoleni.

Via Monviso, 13 – Milano

info: www.trattoriadegliorti.it

Kuchnia chińska:

Ristorante Cinese Xin Fu-JI

Mediolan ma swoje „China Town”. Społeczność chińska stała się na tyle duża, że w ubiegłym roku (2015) nazwisko Rossi przestało być najbardziej rozpowszechnionym w mieście. Obecnie na pierwszym miejscu znajdują się wszyscy państwo Hu. Chińska kuchnia jest niezmiernie popularna, a przy tym bardzo tania w porównaniu z cenami obowiązującymi we włoskich knajpach. Jeśli zatem przyjdzie Wam ochota na orientalne smaki, to polecam restaurację Xin Fu-Ji. W karcie znajdziecie dania tradycyjne oraz te przygotowane zgodnie z europejskimi preferencjami.

Viale Montello, 9 – Milano

Eataly SmeraldoEATALY Smeraldo

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

info: EATALY

Piazza XXV Aprile, 10 – Milano

NAPOLI:

Caffè:

Il Vero Bar del ProfessoreIl Vero Bar del Professore – historyczny lokal położony obok Galerii Umberto I i Teatru San Carlo. Poza tradycyjnym espresso napoletano serwują 63 inne specjały, w tym m.in. croccantino coffee al black and white, kinder caffè, mousse caffè, czy kawę o aromacie bazylii

Piazza Trieste e Trento, 46 – Napoli

info: www.ilverobardelprofessore.com

Ristoranti, Trattorie e Osterie::

Pizzeria 'O MunacielloPizzeria ‚O Munaciello

W Neapolu wszędzie zjecie dobrą pizzę, jednak jeśli szukacie pizzy D.O.C., to całym sercem polecam Wam ‚O Munaciello. W menu figuruje szeroki wybór typowych dań, wszystko przygotowywane jest ze świeżych, lokalnych produktów. Na wolny stolik trzeba często trochę poczekać, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.

Piazza del Gesù Nuovo, 26-27, Napoli

Antica Pizza I Decumani

Via Tribunali 58, 60, 61, Napoli

Oryginalnej pizzy neapolitańskiej szukajcie w pizzeriach należących do AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana).

info: www.pizzanapoletana.org

ORVIETO:

Antica Bottega al DuomoAntica Bottega al Duomo

Na tyłach Piazza Duomo znajduje się historyczna bottega, w której można skosztować typowych dla regionu wędlin, aromatycznej porchetty, serów, crostini, świeżych trufli i najlepszych lokalnych win, a wszystko to w pięknej, rustykalnej oprawie. Zdecydowanie warto!

Via Pedota, 2 – Orvieto

info: www.anticabottegaduomo.oneminutesite.it

ROMA:

Caffé:

Sant’Eustachio Caffè – najlepsza kawa w mieście, jej mieszanka jest chroniona ścisłą tajemnicą. N.B. Espresso podają słodzone, więc jeśli ktoś nie chce cukru, powinien wcześniej poprosić o niedodawanie go.

Piazza Sant’Eustachio, 82

info: www.santeustachioilcaffe.it

Aperitivo:

Cascina Valadier – Caffè del Pincio – położona w samym sercu willi Borghese dawna serowarnia jest dzisiaj jednym z ulubionych miejsc, do którego chętnie zaglądają Rzymianie i turyści. To zdecydowanie najlepsze w całym Rzymie miejsce na aperitif. Neoklasycystyczny budynek zdobią freski wykonane w stylu pompejańskim, a z ogrodów willi rozpościera się przepiękny widok na Wieczne Miasto.

info: www.casinavaladier.com/caffe-del-pincio/

Ristoranti, Trattorie e Osterie:

Pizzeria Il Baffetto – najlepsza pizza w mieście. Na jedzenie trochę się czeka, ale zdecydowanie warto.

Via del Governo Vecchio, 114 – Roma

info: www.pizzeriabaffetto.it

Ba’Ghetto – kuchnia żydowska w rzymskim wydaniu. Restauracja znajduje się na terenie dawnej dzielnicy żydowskiej, obok synagogi.

Via del Portico d’Ottavia, 57 – Roma

info: www.baghetto.com

Bella Napoli – wyśmienite jedzenie, w tym świeże ryby. Trochę drogo.

Via Simone di Saint Bon, 57 – Roma

info: www.ristorantebellanapoli.it

Popi Popi – doskonała kuchnia rzymska na Zatybrzu. Knajpka nie jest najtańsza.

Via delle Fratte di Trastevere, 45 – Roma

info: https://www.facebook.com/pages/Popi-Popi/112584285470215

EATALY Ostiense

Piazzale XII Ottobre, 1494 – Roma

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

info: www.eataly.net

SIENA

Osteria il Grattaceielo

Niewielki lokal uczęszczany głównie przez Sieneńczyków. Zaprowadzili mnie tam kilka lat temu znajomi, którzy na co dzień mieszkają w okolicy. Za niewielkie pieniądze możecie posmakować lokalnych wędlin, serów i doskonałego toskańskiego wina.

Via dei Pontani, 8 – Siena

SIRMIONE

Ristorante Il GirasoleRistorante Il Girasole

Lokal znajduje się w samym centrum Sirmione. Kuchnia jest bardzo kreatywna i po prostu wyborna, karta ulega zmianom w zależności od pory roku. Il Girasole oferuje bogaty wybór doskonałych win. Do dyspozycji gości jest przestronna sala ze stolikami i zadaszony, ukwiecony taras. Ceny nie należą do najniższych, z drugiej zaś strony mieszczą się w normie jeśli chodzi o tę część Włoch.

Via Vittorio Emanuele, 72, Sirmione

info: www.ilgirasole.info

TORINO

Caffè:

Caffè Mulassano

Caffè Mulassano – wewnątrz niewielkiego lokalu utrzymanego w stylu liberty znajduje się pewna tabliczka z inskrypcją: „Nel 1926, la signora Angela Demichelis Nebiolo, inventò il tramezzino” („W roku 1926 Pani Angela Demichelis Nebbiolo wymyśliła tramezzino”). Rzeczywiście tramezzino narodziło się właśnie tutaj i chociaż ceny są obecnie bardzo wysokie, warto spróbować niewielkiej kanapeczki z langustą, truflą lub z bagna cauda.

Piazza Castello, 15 – Torino

info: www.caffemulassano.com

VENEZIA:

Ristoranti, Trattorie e Osterie:

Becareto da LeleBecareto da Lele – ani to restauracja, ani trattoria tylko mikroskopijnych rozmiarów bar z prawdziwie wenecką duszą. Serwują niewielkich rozmiarów świeże kanapki przygotowane według tradycyjnych receptur oraz lokalne wino. Da Lele jest zawsze pełen ludzi, nie brakuje zwłaszcza studentów i rodowitych Wenecjan. Najlepszą rekomendacją niech będzie ta oto opinia: „Top choiche! Little sandwiches with fresh ingredients and simple italian wine. And it’s cheap as fuck!”.

Campo dei Tolentini, 183 – Santa Croce – Venezia

Trattoria La RivettaTrattoria La Rivetta

Trattoria,w której swego czasu stołowali się głównie gondolierzy – to chyba najlepsza reklama. Dzisiaj do Rivetty zaglądają również turyści, ale serwowane dania i atmosfera nie uległy zmianie. Moja rodzina nie wyobraża sobie pobytu w Wenecji bez obiadu w tej niewielkiej restauracyjce.

info: Trattoria Rivetta, czyli gdzie jadam w Wenecji

Sestiere Santa Croce, 673/a – Wenecja

Spritz:

Campo Santa MargheritaCampo Santa Margherita

Spritz w Wenecji to niemal obowiązek. Ulubionym miejscem spotkań młodych – studentów i nie tylko – jest właśnie Campo Santa Margherita położony w jednym z piękniejszych zakątków miasta. W dzień plac tętni życiem, pełen jest straganów na których sprzedaje się m.in. ryby, a także owoce i warzywa, dookoła bawią się dzieci, starsi wypoczywają na ławkach. Wieczorem okolica wypełnia się głównie młodymi. Poza barami, znajdziecie tutaj pizzerie i restauracje.

VERONA

Osteria Le Vecete

Osteria Le Vecete

Niewielki, ale przytulny lokal, który znajduje się nieopodal Piazza delle Erbe, w samym sercu Werony. Jest to najstarsza osteria w mieście, miejsce spotkań literatów i artystów. W menu znajdziecie dania typowe dla Wenecji Euganejskiej oraz wina z okolic Valpolicelli i całego regionu. Warto spróbować risotto all’Amarone. Przyprowadziła mnie tutaj Renata – autorka strony „Kalejdoskop Renaty”.

Via Pellicciai, 32/a – Venezia

info: www.grupporialto.it