cytryna

cytryna

Cytryna to owoc pochodzący z Chin i z Indii. Pierwsza pisemna wzmianka o nim pochodzi ze starożytnego Egiptu i dotyczy lemoniady cytrynowej. Najprawdopodobniej kupcy arabscy przywieźli cytrynę w rejon Śródziemnomorza. W XI wieku dotarła do Hiszpanii, skąd rozprzestrzeniła się na dalsze zakątki Europy. Najbardziej znane włoskie uprawy cytryn znajdują się na wybrzeżu Amalfitańskim i w okolicach Sorrento, a także w Limone sul Garda, które uznaje się za najbardziej wysunięte na północ miejsce ich hodowli.

Cytryna to źródło beta-karotenu, witaminy C, witaminy E witamin z grupy Bpotasumagnezusodu i żelaza. Pobudza procesy trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu. Pomaga zapobiegać nowotworom. Chroni przed zapaleniem wielostawowym i nie zakwasza organizmu. 100 g zawiera 29 kcal, a najwięcej właściwości zdrowotnych posiada skórka cytrynowa.