Ciasto z ananasem – Torta all’ananas

Włosi uwielbiają słodkie śniadania, najlepiej w duecie z aromatyczną kawą. Doskonale w tej roli sprawdzają się rozmaitej maści miękkie ciasta. Ciasto ananasowe ma tę przewagę, że jest absolutnie puszyste i bardzo proste do przygotowania.

CIASTO Z ANANASEM

  • 270 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 100 ml syropu z ananasa w puszce
  • 8 kawałków ananasa w puszce
  • cukier puder

Przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem. Dolewamy syrop z ananasa i olej słonecznikowy, ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, a całość ubijamy na gładką masę.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do środka ubitą masę, a na wierzchu układamy kawałki ananasa. Pieczemy przez 35-40 minut, to jest do momentu, kiedy wbity w ciasto patyczek będzie kompletnie suchy. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Lubisz słodkie śniadania? Na blogu znajdziesz przepis na włoski klasyk: briosze.

***

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

Ania

Gli italiani adorano le colazioni fatte con i dolci, possibilmente abbinate a un buon caffè.  A tal proposito le torte morbide sono le migliori. La torta all’ananas ha il vantaggio di essere molto soffice e facilissima da preparare.

TORTA ALL’ANANAS

  • 270 g di farina
  • 150 g di zucchero
  • 3 uova
  • 120 ml di olio di mais
  • 1 bustina di lievito per dolci
  • 100  ml di succo d’ananas
  • 8 fette di ananas in scatola
  • zucchero a velo

Con una frusta elettrica lavoriamo le uova insieme allo zucchero. Aggiungiamo poi l’olio di mais e il succo d’ ananas e frulliamo di nuovo. Infine aggiungiamo la farina e il lievito per dolci e lavoriamo fino a ottenere un composto omogeneo.

Scaldiamo il forno a 180°C. Imburriamo e infariniamo una teglia rotonda. Versiamo il composto e sistemiamo sopra le fette d’ananas. Cuociamo per 35-40 minuti, cioè fino al momento che lo stuzzicadenti messo dentro sarà completamente asciutto. Togliamo la torta dal forno, facciamola raffreddare e cospargiamola di zucchero a velo.

Ti piacciono le colazioni fatte con i dolci? Sul blog trovi la ricetta per un classico italiano: la brioche.

***

Ci vediamo su  „Pod Słońcem Italii” (Sotto il Sole italiano), anche su Facebook, su Instagram e nel gruppo Zakochani w Italii.

Ania

 

DSC_5497
DSC_5502

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione