Sorbet z melona

0
Sorbet z melona

Mimo że do przygotowania tego sorbetu nie używa się maszyny do lodów, efekt końcowy jest zadowalający, a deser pozostaje orzeźwiający, soczysty, gęsty i kremowy jak Pan Bóg przykazał. Poza tym domowe lody są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu. Wiesz dokładnie, ile jest w nich owoców i z jakiego źródła pochodzą składniki. Przed wami przepis na typowy przysmak włoskiego lata, czyli sorbet z melona!

SORBET Z MELONA

Składniki:

(4 osoby)

  • 600 g melona
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • kilka listków mięty do dekoracji

WinoToskanii

Przygotowanie:

Wodę łączymy z cukrem, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w podłużne kawałki. Miksujemy na jednolitą masę.

W dużej misce mieszamy miąższ z melona z syropem cukrowym.

Miskę wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Sorbet wyjmujemy co godzinę i miksujemy po to, aby miał on jednolitą konsystencję. Jeśli po upływie tego czasu nie osiągnie odpowiedniej gęstości, mrozimy go dalej. Mnie cały proces zajmuje 6 godzin.

Gotowy sorbet przekładamy do naczynek, ozdabiamy listkami mięty i podajemy.

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na Facebooku oraz na Instagramie.

Ania

sorbet z melona

sorbet z melona

sorbet z melona

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj