Dobre adresy

AQUILEIA

Jedzenie:

Ristorante CoralloRistorante Corallo

Ryby i owoce morza plus lokalna kuchnia.

Via Beligna 3, Aquileia

info: www.ristorantecoralloaquileia.it

Trattoria Alla Buona Vite

Via Dossi 7, località Boscat, Grado

info: lnx.girardi-boscat.it/la-trattoria-alla-buona-vite/

Wino:

Cantine PuntinCantine Puntin

Puntin jest niedużym gospodarstwem i nie współpracuje z supermarketami, co naturalnie przekłada się na jakość oferowanego produktu. Na miejscu, poza zrobieniem zakupów, istnieje możliwość degustacji. W sezonie Puntin sprzedaje swoje wina również w barze, znajdującym się przy głównym parkingu w Akwilei.

info: www.vinipuntinaquileia.com

BARDOLINO

Wino:

La strada del vino Bardolino D.O.C. to szlak długi na 80 km, wzdłuż którego znajdują się wytwórnie win oferujące możliwość degustacji i zakupu własnych wyrobów. Charakteryzuje go przepiękny krajobraz z zamkami, wytwornymi willami, klasztorami i gospodarstwami agroturystycznymi.

Jeśli chcecie kupić dobre wino, polecam Wam piwnicę Guerrieri Rizzardi, produkującą wina typowe dla regionu Wenecji Euganejskiej przy użyciu bardzo małej ilości cukru. Musujące Fior di Rosa smakuje znakomicie!

Muns Bardolino Wine Shop

Via Verdi 2, Bardolino

Guerrieri Rizzardi Azienda Agricola

Strada Campazzi 2, Bardolino

info: wwwguerrieririzzardi.it

BERGAMO

Ristorante Pizzeria Da Mimmo

Jakość, tradycja, innowacja. Rodzinny lokal, który stawia na najlepsze produkty i lokalne dania. Jedna z czytelniczek bloga opisała Da Mimmo jako “cudowne miejsce i pyszną restaurację”.

Via B.Colleoni, 17 – Bergamo, Città Alta

info: www.ristorantemimmo.com

Panineria La Dispensa

Lokal serwuje głównie na kanapki, najlepsze kanapki w mieście! W swojej ofercie mają również usługę dostawy pod wskazany adres.

Via G. D’Alzano, 10 – Bergamo, Città Bassa

info: www.bistroladispensa.it

CAMOGLI

Cooperativa Pesce Pazzo

Papierowy rożek wypełniony fritto misto, przyrządzonym na łodzi zacumowanej w porcie, to jest to!

Porto di Camogli

La Camogliese

Trofie al pesto, focaccia al formaggio i dania z ryb i owoców morza podawane na werandzie zawieszonej nad morzem.

Via Garibaldi 76, Camogli

CASTELMOLA

Bar TurrisiBar Turrisi

Kultowe miejsce na Sycylii z tradycjami sięgającymi kilku pokoleń wstecz. Zaskakujący lokal z cudnymi widokami. W menu znajdziecie same pyszności, koniecznie trzeba skosztować wina migdałowego. A tak o Turrisi pisze moja sycylijska koleżanka: „Castelmola. Słoneczny poranek, pokryta śniegiem Etna na wyciągnięcie ręki, kieliszek migdałowego wina w Caffè Turrisi – absolutna doskonałość.”.

Via Pio IX, 19 – Castelmola (Taormina)

info: www.turrisibar.it

CHIOGGIA

Caneva Cafe

Świetnie położony bar, gdzie przy kolorowych stolikach i krzesłach, a przy tym z widokiem na malowniczy kanał i Ponte Vigo można popijać doskonałe wina, pochodzące z Wenecji Euganejskiej i zajadać się malutkimi przekąskami – cicchetti, które najprościej porównać do hiszpańskich tapas. Caneva Cafe jest również doskonałym miejscem na wieczornego drinka. Bywają tutaj lokalsi i turyści.

Riva Vena 1277, Chioggia

fritto mistoOsterie przy porcie

Jeśli chcecie zjeść tanio, ale dobrze wybierzcie się w okolice portu. Tutaj każda osteria serwuje proste i smaczne jedzenie przygotowane na bazie ryb. Niżej przykład:

Osteria N.2

Tak o tym miejscu pisze moja przyjaciółka, która przez wiele lat mieszkała w niedalekiej Padwie: “Absolutnie najlepsze fritto misto di pesce – fani ryb nie będą zawiedzeni.”

Calle Fattorini 255, Chioggia

El Gato

Elegancka restauracja zlokalizowana w samym centrum Chioggi. Zjecie tutaj dania tradycyjne i innowacyjne, w większości przygotowane na bazie ryb.

Corso del Popolo 653, Chioggia

Bagni al Naviglio

Sprawdzona miejscówka nad samym morzem i jedna z lepszych knajp w Sottomarina.

Lungomare Adriatico 25, Sottomarina, Chioggia

info: www.bagniilnaviglio.it

CITTÀ DELLA PIEVE

Trattoria la SerenellaTrattoria Pizzeria Serenella

Niezobowiązująca trattoria, idealna na kolację w gronie rodziny lub przyjaciół. Zjecie tutaj dania typowe dla kuchni umbryjskiej. Porcje są duże, a ceny zdecydowanie przystępne. Uwaga – nie znajdziecie ich w menu – są podane na tablicy wywieszonej przed lokalem.

Via Fiorenzuola, 28 – Città della Pieve

info: www.facebook.com/pages

COMACCHIO

SpritzLa Bottega di Comacchio

La Bottega di Comacchio to miejsce, gdzie poza aperitvevem serwowanym w godzinach 16-18, podczas którego podawane są kromki chleba z lokalnymi przysmakami, w zależności od pory dnia warto skosztować wiele innych smakołyków, w tym piadę. Właściciele prowadzą również sklepik. Mają w ofercie sprzedaż wysyłkową.

CORTONA

La LoggettaRistorante La Loggetta

Tradycyjna kuchnia toskańska w samym sercu Cortony. Menu ulega zmianie w zależności od pory roku. Dostępne są również dania wegetariańskie oraz bezglutenowe. Nazwa lokalu nawiązuje do XIII-wiecznej loggi, która ozdabia budynek i pod którą można delektować się posiłkiem w czasie ładnej pogody.
Piazza di Pescheria – Cortona

info: www.laloggetta.com

FERRARA

Hosteria al Brindisi

Najstarsza osteria na świecie. Podczas swoich studiów na Università di Ferrara jadał tutaj Mikołaj Kopernik. O lokalu wspomina w swojej komedii “La Lena” Ludovico Arioso.

info: www.albrindisi.net

cappellacci di zuccaHostaria Savonarola

Świetne położenie – zaraz obok zamku, rustykalny wystrój i tradycyjna kuchnia, a do tego wszystkiego sympatyczny i profesjonalny  personel. Przepyszne wędliny, a cappellacci di zucca nie wychodzą mi z głowy. Świeży makaron, dobrej jakości mięso i duży wybór win.

Piazza Savonarola 18, Ferrara

info: https://www.facebook.com/pages/Hostaria-Savonarola/151486938271177

Trattoria da Noemi

Tradycyjna kuchnia jest wizytówką tego miejsca. W karcie bogaty wybór wędlin i serów, domowy makaron, starannie przygotowane drugie dania i świeże desery. Trattoria da Noemi pięknie się prezentuje nie tylko od zewnątrz. Warto wejść do środka.

Via Ragno 31, Ferrara

info: www.trattoriadanoemi.it

Osteria del Ghetto

Kuchnia tradycyjna i kuchnia żydowska. Ciekawe połączenie, które sprawdza się w stu procentach.

Via Vittoria 26, Ferrara

info: www.osteriadelghetto.it

Osteria I 4 AngeliOsteria I 4 Angeli

Jaki jest mój sposób na wyszukiwanie knajp z dobrym jedzeniem? raczej nie googluje ich w necie, bo przecież pozytywne opinie można sobie po prostu kupić. Kiedy przyjeżdżam do jakiegoś miejsca pytam lokalsów o to gdzie najlepiej wybrać się na obiad lub kolację. Później sobie te rekomendacje oglądam, czytam menu, sprawdzam ceny i wybieram miejsce, które najbardziej mnie inspiruje. Zwiedzając Ferrarę, zaczepiliśmy chłopaka, a ten bez zająknięcia polecił nam Osterię I 4 Angeli. Strzał w dziesiątkę! Lokalna kuchnia i dobrej jakości, świeże produkty.

Piazza del Castello 10, Ferrara

info: www.osteriaiquattroangeli.it

Ristorante Ca’ d’ Frara

Restauracja z pewodnika Michelin. Nowoczesny wystrój w połączeniu z tradycyjną kuchnią. Lokal jest chętnie uczęszczany przez mieszkańców Ferrary, a przede wszystkim jest zawsze pełen.

Via del Gambero 4, Ferrara

info: www.ristorantecadfrara.it

FLORENCJA

Śniadnie:

Finisterrae 

Idealne miejsce na śniadanie. Maja największy wybór i najniższe ceny.

info: www.finisterraefirenze.com

Pizza:

Pizzeria Gusta Pizza

info: www.facebook.com/Gusta-Pizza-151318588242027/

Kuchnia lokalna:

All’antico Vinaio

La Prosciutteria

Obiad i kolacja:

Trattoria Anita

Trattoria Alfredo

Trattoria Casalinga

Doskanałe miejsce, wyborna kuchnia i przyzwoite ceny. Zazwyczaj trzeba rezerwować kilka dni wcześniej. Nie ma szans wejść bez rezerwacji.

info:www.trattorialacasalinga.it

Trattoria Contadino

info: www.trattoriailcontadino.com

Trattoria L’Oriuolo

Trattoria Sabatino

info: www.trattoriasabatino.it

Produkty lokalne i gastronomia:

Mercato CentraleMercato Centrale

Tutaj znajdziesz wszystko: lokalne produkty i świetne jedzenie na pierwszym pietrze. Na pewno warto spróbować “panino con il lampredotto” i “trippa alla fiorentina” (podroby) i „bistecca alla fiorentina”, ale tej prawdziwej, która wazy przynajmniej 1kg (czyli trzeba ja jeść we dwójkę).

info: www.mercatocentrale.it

Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento – Florencja

Eataly

Eataly Firenze

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

Via De Martelli, 22 – Florencja

FORMIA

Ristorante il TartufoRistorante Il Tartufo

Via Appia lato Napoli 237, Formia

info: www.ristoranteiltartufo.net

LECCO – MALGRARE

Osteria Era Ora w Malgrate - cucina lariana z widokiem na Lecco

Osteria Era Ora

Tutaj spróbujesz “cucina lariana”, czyli kuchni typowej dla okolic jeziora Como w knajpce z pięknym widokiem na Lecco.Jak na tawernę przystało, miejsce jest skromne, ale przyjemne. Wnętrze zagospodarowano drewnianymi stołami z charakterystycznymi krzesłami ze słomianymi siedziskami. Na zewnątrz znajduje się patio z kilkoma stolikami i pięknym widokiem na Alpy i jezioro. Właściciele są niezwykle uprzejmi i chętnie pomagają przy wyborze potraw. W menu króluje kuchnia lombardzka i ryby słodkowodne.

Piazza Giuseppe Garibaldi 8.Malgrate (Lecco)

info: Osteria Era Ora w Malgrate – cucina lariana z widokiem na Lecco

MANTUA

Ristorante Amagnaria

Ristorante Amagnaria

Kuchnia Mantui, której korzenie sięgają renesansowego dworu Gonzagów, zinterpretowana na miarę dzisiejszych czasów. Dania przygotowywane są na bazie lokalnych składników, na miejscu kupicie również produkty regionalne.

Corso Vittorio Emanuele II, 75 – Mantua

info: www.amagnaria.com

MEDIOLAN

Kawa i ciastka:

Pasticceria Panarello

Cukiernia ma genueńskie korzenie. W Mediolanie aktualnie znajduje się 6 fillii. Pozostałe, poza Genuą, znajdziesz w Rapallo i w Chiavari. Warto tutaj wstąpić na filiżankę espresso i cannoncino, czyli kruchy rożek z kremowym nadzieniem – niebo w gębie!

Via Belfiore 10, Via Speronari 3, Piazza San Nazaro in Brolo 15, Piazza Santa Francesca Romana 1, Via della Moscova 52, Via Tolstoj 1, Mediolan

 

Jedzenie:

LuiniLuini

Kultowe miejsce, w którym kupicie apulijskie panzerotti. Co to takiego? Smażone pierogi z ciasta drożdżowego nadziewane słonym, bądź słodkim farszem. Najbardziej typowe są te z mozzarellą i pomidorem, ale znajdziecie wiele innych wersji. W Luini są zawsze tłumy i często trzeba zmierzyć się z kolejką. Nie ma stolików, obowiązuje zasada “na wynos”.

Via Santa Redegonda, 16 – Mediolan

info:www.luini.it

Pizzeria SpontiniPizzeria Spontini

Oprócz klasycznej pizzy okrągłej (pizza tonda) istnieje również pizza serwowana w kawałkach (“pizza al taglio” lub “pizza al trancio”), która jest szczególnie popularna w północnej części Włoch. Wyróżnia ją dosyć wysokie i miękkie ciasto oraz duża ilość sosu pomidorowego i sera. Jedna porcja – taka jak na zdjęciu – jest niezmiernie sycąca, dlatego doskonale może spełnić rolę dania głównego.

Via Dogana, 3 – Mediolan (adresy pozostałych pizzerii “Spontini” znajdziesztutaj)

info: Pizza al taglio

Bar della Crocetta

Corso di Porta Romana 67, Mediolan

info: www.crocetta.com

Il panino giusto

info: www.paninogiusto.it

Corso Garibaldi 125, Mediolan

Tani obiad w centrum miasta:

Trattoria Al CantinoneTrattoria Al Cantinone

W rzeczywistości Al Cantinone dzieli się na restaurację serwującą tradycyjną kuchnię lombardzką otwartą w południe i wieczorem i na bistro otwarte w godzinach 12-15:30. W bistro za niewielkie pieniądze można zjeść ciepły obiad. Menu zmienia się każdego dnia i wywieszone jest na drzwiach wejściowych. Pierwsze dania kosztują 7 €, drugie dania 9 €, a za 9,50 € można dostać talerz złożony z pierwszego i drugiego dania. Zamówienie składa się przy kasie. Przy barze, po okazaniu rachunku wybiera się dania, na koniec ktoś z obsługi wskazuje stolik. Lokal znajduje się w okolicy opisanego wyżej Luini i Spontini.

Via Agnello 19 – Mediolan

info: alcantinone.it

Obiad i kolacja:

Obicà Mozzarella Bar

Obicà Mozzarella Bar

Sieć knajpek, których sztandarowym produktem jest mozzarella di bufala. Lokale Obicà, poza Mediolanem, istnieją we Florencji, Rzymie, w Palermo i niektórych miejscach na świecie. Co zatem wyróżnia Mediolan? Jeśli chcecie zjeść lekko i smacznie ciesząc się przy tym przepięknym widokiem rozpościerającym się z dachu najelegantszego domu towarowego w mieście, to koniecznie musicie wybrać się do “La Rinascente”. Jedzenie jest dostępne również w opcji “na wynos”.

Via Santa Redegonda 1, róg Piazza Duomo – Mediolan (ostatnie piętro domu handlowego “La Rinascente”)

info: www.obica.com

Ristorante Solferino

Kwintesencja włoskiej kuchni w mediolańskiej dzielnicy Brera. Lokal istnieje od 1909 roku. Ma klimatyczny wystrój i świetną piwniczkę z winami. W menu figurują m.in. carpaccio, orecchiette con broccoletti calamaretti e gamberi, spaghetti alle vongole veraci, bucatini all’amatriciana, ossobuco con risotto alla milanese, cotoletta alla milanese, panna cotta, sorbety i wiele innych przysmaków.

via Castelfidardo 2, Mediolan

 

Ristorante Un Posto a Milano (Cascina Cucagna)

Dawne gospodarstwo rolne, któremu ktoś postanowił podarować drugie życie. Wyselekcjonowane produkty pochodzące tylko i wyłącznie z Włoch, chleb, focacce, makarony własnego wyrobu i menu, które zmienia się w zależności od aktualnej pory roku, a wszystko to w uroczym, rustykalnym kontekście. Un posto a Milano oferuje również dania wegetariańskie. Ceny: 12-14 € za makaron i 18-20 € za mięsa, talerz wędlin lub serów – 14-15 €. Uwaga! Knajpa i bar są otwarte od 10:00 rano do północy. W obrębie struktury działa również hostel Ostello Foresteria.

Via Cucagna 2 – Mediolan

info: www.unpostoamilano.it

Crêperia Caffè Vecchia BreraCrêperia Caffè Vecchia Brera

Bistro urządzone w paryskim kilmacie retrò znajduje się w historycznej dzielncy Brera. Miejsce jest idealne na śniadanie, brunch, lunch,aperitif, kolację, czy wieczornego drinka. W karcie znajdziecie ogromny wybór francuskich naleśników na słono i na słodko, a także makarony, risotta, secondi piatti i desery. Poza tym crêperia oferuje bardzo bogaty wybór piw.

info: www.creperiacaffevecchiabrera.it

Via dell’Orso 20 – Mediolan

risotto alla milaneseTradycyjna kuchnia mediolańska:

Na temat lokalnej kuchni przeczytasz na blogu tutaj: O kuchni mediolańskiej słów kilka

Al Garghet

“Al Garghet” w dialekcie mediolańskim oznacza skrzeczenie żab. Rzeczywiście restauracja znajduje się w południowej części miasta, poza obrębem dawnych murów. Są to okolice na których rozciągają się podmokłe tereny i które upodobały sobie właśnie żaby. Lokal cechuje niezwykle klimatyczna atmosfera i doskonałe dania przygotowywane zgodnie z dawnymi recepturami. Swego czasu posłał mnie tam znajomy. Jak tylko mam okazję, to chętnie do Al Garghet wracam.

info: www.algarghet.it

Antica Trattoria della PesaAntica Trattoria della Pesa

Historyczny i jeden z najstarszych lokali w Mediolanie. Zjecie tutaj wyśmienite dania, typowe dla lokalnej kuchni. Wystrój przypomina czasy C.K. Austro-Węgier. Drogo, ale warto. Ja byłam zachwycona!

Via Pasubio 10 – Mediolan

info: www.anticatrattoriadellapesa.com

costoletta alla milanese

Trattoria degli Orti

W menu m.in. risotto allo zafferano i cotoletta alla milanese przygotowywane według tradycyjnych receptur. Do tego wystrój z epoki i przystępne – jak na Mediolan – ceny. Kilka osób już tam posłałam i wszyscy wyszli zadowoleni.

Via Monviso 13 – Mediolan

info: www.trattoriadegliorti.it

Eataly SmeraldoEATALY Smeraldo

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

info: EATALY

Piazza XXV Aprile 10 – Mediolan

Kuchnia chińska:

Ristorante Cinese Xin Fu-JI

Mediolan ma swoje “China Town”. Społeczność chińska stała się na tyle duża, że w ubiegłym roku (2015) nazwisko Rossi przestało być najbardziej rozpowszechnionym w mieście. Obecnie na pierwszym miejscu znajdują się wszyscy państwo Hu. Chińska kuchnia jest niezmiernie popularna, a przy tym bardzo tania w porównaniu z cenami obowiązującymi we włoskich knajpach. Jeśli zatem przyjdzie Wam ochota na orientalne smaki, to polecam restaurację Xin Fu-Ji. W karcie znajdziecie dania tradycyjne oraz te przygotowane zgodnie z europejskimi preferencjami.

Viale Montello, 9 – Mediolan

Aperitif:

Bar Camparino

Symbolem Mediolanu jest nie tylko Duomo i Fashion Week, ale także aperitivo i Campari. Lokal został otwarty w 1915 roku. Był wówczas miejscem jedynym w swoim rodzaju i zrewolucjonizował kulturę aperitvu. Dzięki specjalnej instalacji hydraulicznej suterena miała bezpośrednie połączenie z barem: przez rurę cały czas płynęła zimna woda sodowa, której używa się do przygotowania drinków z Campari, przede wszystkim do Camparisoda. Bar Camparino znajduje się w Galerii Wiktora Emanuela. To kolejny punkt nasecesyjnej mapie miasta.

Piazza Duomo 21, Mediolan

Bar Jamaica

Będąc w dzielnicy Brera, koniecznie wstąpcie do tego kultowego lokalu o ponad stuletniej tradycji. Z miejscem od zawsze związani byli intelektualiści i artyści. Kuchnia pozostaje otwarta od 9:30 aż  2:00 w nocy. Możecie wybierać między tostami, kanapkami, sałatkami, cotoletta alla milanese, a nawet focaccia di Recco. Bar Jamaica jest jednym z ostatnich miejsc w Mediolanie, serwującym aperitif w dawnym stylu.

Via Brera 32, Mediolan

NEAPOL

Kawa i ciastka:

Il Vero Bar del ProfessoreIl Vero Bar del Professore – historyczny lokal położony obok Galerii Umberto I i Teatru San Carlo. Poza tradycyjnym espresso napoletano serwują 63 inne specjały, w tym m.in. croccantino coffee al black and white, kinder caffè, mousse caffè, czy kawę o aromacie bazylii

Piazza Trieste e Trento, 46 – Neapol

info: www.ilverobardelprofessore.com

Gran Caffè Gambrinus

Lokal o secesyjnym wystroju istnieje od 1860 roku. Spróbujesz tutaj neapolitańskiej kawy, sfogliatelli i babbà al rum.

Via Chiaia 1/2 (P.zza Trieste e Trento), Neapol

Pizza:

Pizzeria 'O Munaciello

L’antica Pizzeria da Michele

Kultowa pizzeria, która od ponad stu lat serwuje jedynie dwa rodzaje pizzy: Margheritę i Napoletanę. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz TUTAJ.

Via Cesare Sersale 1, Neapol

 

Concettina ai Tre Santi

Doskonała pizza zarówno w wersji klasycznej jak i bardziej wyszukanej gourmet. Lokal znajduje się w dzielnicy Sanità. Co więcej, można tutaj podarować komuś “zawieszoną pizzę” (wł. “pizza sospesa”) albo zjeść wariant, który wspiera Fondazione San Gennaro.

Via Arena alla Sanità 7 Bis, Neapol

Pizzeria ‘O Munaciello

W Neapolu wszędzie zjecie dobrą pizzę, jednak jeśli szukacie pizzy D.O.C., to całym sercem polecam Wam ‘O Munaciello. W menu figuruje szeroki wybór typowych dań, wszystko przygotowywane jest ze świeżych, lokalnych produktów. Na wolny stolik trzeba często trochę poczekać, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.

Piazza del Gesù Nuovo, 26-27, Neapol

Antica Pizza i Decumani

Via Tribunali 58, 60, 61, Neapol

Oryginalnej pizzy neapolitańskiej szukajcie w pizzeriach należących do AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana).

info: www.pizzanapoletana.org

Ryby i owoce morza:

Peschieria Mattiucci

Bar rybny Matticci to prawdziwa instytucja, miejsce kultowe, gdzie można skosztować wielu przysmaków serwowanych na wynos.

Vico Belledonne a Chiaia 27, Neapol

Cicciotto a Marechiaro

Trattoria istnieje od 1942, zna ją i ceni sobie każdy neapolitańczyk.

Calata Ponticello a Marechiaro 32, Neapol

ORVIETO

Antica Bottega al DuomoAntica Bottega al Duomo

Na tyłach Piazza Duomo znajduje się historyczna bottega, w której można skosztować typowych dla regionu wędlin, aromatycznej porchetty, serów, crostini, świeżych trufli i najlepszych lokalnych win, a wszystko to w pięknej, rustykalnej oprawie. Zdecydowanie warto!

Via Pedota, 2 – Orvieto

info: www.anticabottegaduomo.oneminutesite.it

PADWA

Przekąski:

Bar Nazionale

W Padwie koniecznie trzeba zjeść malutkie kanapeczki – tramezzini. Szczególnie polecam te z radicchio.

Piazza delle Erbe, 41 – Padwa

Pizza:

Pizzeria Duomo

Via San Gregorio Barbarigo, 18 – Padwa

www.pizzeriaduomo.it

Obiad:

Ristorante Zairo

Je się całkiem nieźle. Miejsce może turystyczne, ale ceny naprawdę przystępne, a jedzenie smaczne.

Prato della Valle, 51 – Padwa

www.zairo.net

Trattoria da Dante alle Piazze

Znajduje się obok Ristorante Zairo. Polecam w szczególności na obiad.

Via Daniele Manin, 10 – Padwa

www.dadanteallepiazze.com

Osteria l’Anfora

Chyba top, jeśli chodzi o osterie w Padwie.

Via dei Soncin, 13 – Padwa

www.facebook.com/pages/Osteria-lAnfora/161292750563482

Trattoria da Pippo

Trochę dalej od centrum przy via Gattamelata jest trattoria z bardzo prostą, domową kuchnią, bez zadęcia.

Via Gattamelata, 80 – Padwa

www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187867….

PALERMO

BallaròBallarò

Bazary to coś czego w Palermo przegapić nie wolno. Każda dzielnica ma swój targ, a do najważniejszych bez dwóch zdań należą Ballarò, Vucciria i Mercato del Capo. Teoretycznie pozostają otwarte przez cały dzień, jednak to właśnie rano tętnią życiem. Najstarszy z nich nazywa się Ballarò. Podczas spaceru między straganami przygotujcie się na klimaty przypominające trochę północną Afrykę, koniecznie pilnujcie torebek, portfeli i innych skarbów. Kulinarny przystanek w jednej z knajpek jest więcej niż wskazany, a zakup lokalnych produktów uważam za konieczny.

Vicolo del Carmelo, Palermo

Passami ù coppuPassami ù coppu

Ù coppu w palermiańskim dialekcie oznacza “cartoccio”, czyli papier zwinięty w rożek. “Passami ù coppu” to tyle co “podaj mi rożek”. A w rożkach znajdziecie szeroki wybór przeróżnych delicji, zarówno słonych jak i słodkich. Niewielki lokal, którego wystrój utrzymany jest w duchu sycylijskim firmuje swoim nazwiskiem znany szef kuchni Natale Giunta. Na miejscu można również kupić lokalne produkty.

Via Roma 195/197, Palermo

Pasticcerria Cappello

To miejsce to prawdziwa świątynia deserów. Wchodzisz do środka, patrzysz na gablotę i nie wiesz co wybrać. Postaram ułatwić Ci zadanie. Pasticceria Cappello słynie z ciasta settestrati, które jest wariantem setteveli, czyli pelermiańskiego ciasta składającego się z siedmiu czekoladowych warstw. Nie można nie skosztować delizia al pistacchio (pisatcjowego musu z warstwą chrupiących pistacji) i ciastka z poziomkami.

Via Niccolò Garzilli 19 i  Via Colonna Rotta 68, Palermo

PESCHICI

Jedzenie:

Osobny artykuł: https://podsloncemitalii.pl/apulia/peschici-od-kuchni-praktyczny-przewodnik/

L'angolo Antico di Elia e Lorena L’angolo Antico di Elia e Lorena 

Idealne miejsce na szybką przekąskę lub aperitif. W karcie znajduje się spory wybór świeżych, lokalnych produktów – w tym wędliny, sery, oliwki, bruschetty, rozmaite kanapki i crêpes. Poza koktajlami i winem, można się napić piwa pochodzącego z różnych zakątków świata. Wyśmienite są orzeźwiające jogurty i owoce sezonowe. Najlepszą gwarancją są kolejki, ustawiające się w oczekiwaniu na wolny stolik.

Corso Garibaldi 4, Peschici

info: www.langoloanticodaeliaelorena.it

Trabucco da Mimì

Trabucco da Mimì

W okolicach Peschici w kilku“trebuszach” zaaranżowano knajpki. W dzień łowi się tam ryby, wieczorem można wpaść na pyszny aperitif z widokiem na morze. Szczególnie polecam Trabucco da Mimì. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Miejsce pozostaje otwarte w sezonie, tj. wiosną i latem.

Localitá Punta San Nicola, Peschici

info: altrabucco.it

Lody:

Gelateria MichelGelateria Michel

Nie ma włoskich wakacji bez lodów. W Peschici jedliśmy je przy każdej okazji i wypróbowaliśmy chyba wszystkie lodziarnie. Gelateria Michel to gwarancja oryginalnych, często lokalnych smaków i składników najlepszej jakości. Pycha!

Piazza del Popolo 5, Peschici

PORTOFINO

Bar Morena da Ugo

Najlepszy bar w Portofino. Idealne miejsce na aperitif, np. koktajl Bellini albo liguryjski specjał, czyli lody Paciugo.

Piazza Martiri dell’Olivetta 2, Portofino

RZYM

Kawa:

Sant’Eustachio Caffè – najlepsza kawa w mieście, jej mieszanka jest chroniona ścisłą tajemnicą. N.B. Espresso podają słodzone, więc jeśli ktoś nie chce cukru, powinien wcześniej poprosić o niedodawanie go.

Piazza Sant’Eustachio, 82

info: www.santeustachioilcaffe.it

Aperitif:

Cascina Valadier – Caffè del Pincio – położona w samym sercu willi Borghese dawna serowarnia jest dzisiaj jednym z ulubionych miejsc, do którego chętnie zaglądają Rzymianie i turyści. To zdecydowanie najlepsze w całym Rzymie miejsce na aperitif. Neoklasycystyczny budynek zdobią freski wykonane w stylu pompejańskim, a z ogrodów willi rozpościera się przepiękny widok na Wieczne Miasto.

info: www.casinavaladier.com/caffe-del-pincio/

Jedzenie:

Pizzeria Il Baffetto – najlepsza pizza w mieście. Na jedzenie trochę się czeka, ale zdecydowanie warto.

Via del Governo Vecchio, 114 – Rzym

info: www.pizzeriabaffetto.it

Ba’Ghetto – kuchnia żydowska w rzymskim wydaniu. Restauracja znajduje się na terenie dawnej dzielnicy żydowskiej, obok synagogi.

Via del Portico d’Ottavia, 57 – Rzym

info: www.baghetto.com

Bella Napoli – wyśmienite jedzenie, w tym świeże ryby. Trochę drogo.

Via Simone di Saint Bon, 57 – Rzym

info: www.ristorantebellanapoli.it

Popi Popi – doskonała kuchnia rzymska na Zatybrzu. Knajpka nie jest najtańsza.

Via delle Fratte di Trastevere, 45 – Rzym

info: https://www.facebook.com/pages/Popi-Popi/112584285470215

EATALY Ostiense

Piazzale XII Ottobre, 1494 – Rzym

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

info: www.eataly.net

SANTA MARGHERITA LIGURE

Focaccia alla genovese:

Fiordiponti – Via Jacobo Ruffini 26, nieopodal portu

Pinamonti – Via dell’Arco 24, w okolicach plaży miejskiej

 Lunch, aperitif albo wieczorny drink:

Bar Tortuga

Lokal ma zdecydowanie morski wystrój. W środku przypomina łódź, z ogródka widać port. Czuć tutaj międzynarodową atmosferę, typową dla “Santa”, a przekąski smakują, jak należy.

Calata del Porto 8, Santa Margherita Ligure

Wino:

Rossantico

W winiarni kupisz wino w butelkach albo napełnisz pustą butelkę na miejscu. Możesz też zamówić lampkę przy barze.

Corso Giacomo Mateotti 95, Santa Margherita Ligure

SIENA

Osteria il Grattaceielo

Niewielki lokal uczęszczany głównie przez Sieneńczyków. Zaprowadzili mnie tam kilka lat temu znajomi, którzy na co dzień mieszkają w okolicy. Za niewielkie pieniądze możecie posmakować lokalnych wędlin, serów i doskonałego toskańskiego wina.

Via dei Pontani, 8 – Siena

SIRMIONE

Ristorante Il GirasoleRistorante Il Girasole

Lokal znajduje się w samym centrum Sirmione. Kuchnia jest bardzo kreatywna i po prostu wyborna, karta ulega zmianom w zależności od pory roku. Il Girasole oferuje bogaty wybór doskonałych win. Do dyspozycji gości jest przestronna sala ze stolikami i zadaszony, ukwiecony taras. Ceny nie należą do najniższych, z drugiej zaś strony mieszczą się w normie jeśli chodzi o tę część Włoch.

Via Vittorio Emanuele, 72, Sirmione

info:www.ilgirasole.info

SORRENTO

Ristorante Nastro d’Oro

Rodzinna knajpka położona w okolicy Sorrento. Codziennie można liczyć na świeże owoce morza, domowe pasty i pyszne desery.

info: www.ristorantenastrodoro.it

Via Nastro D’Oro, 18, Marciano, Massa Lubrense

TREVISO

Hosteria Due Torri

Wszystkie dania wyglądają i smakują świetnie, a tiramisù jest obłędne.

Via Palestro, 8 – Treviso

www.ristoranteduetorri.it

TURYN

Kawa i jedzenie:

Caffè Mulassano

Caffè Mulassano – wewnątrz niewielkiego lokalu utrzymanego w stylu liberty znajduje się pewna tabliczka z inskrypcją: „Nel 1926, la signora Angela Demichelis Nebiolo, inventò il tramezzino” („W roku 1926 Pani Angela Demichelis Nebbiolo wymyśliła tramezzino”). Rzeczywiście tramezzino narodziło się właśnie tutaj i chociaż ceny są obecnie bardzo wysokie, warto spróbować niewielkiej kanapeczki z langustą, truflą lub z bagna cauda.

Piazza Castello, 15 – Turyn

info: www.caffemulassano.com

VICO DEL GARGANO

Il Mago della Paposcia da WillyIl Mago della Paposcia da Willy

W Vico del Gargano, koniecznie trzeba spróbować “paposci” (wł. “la paposcia del Vico del Gargano”). Co to jest? W skrócie jest to chleb Gargano (“pane nostrum di Vico del Gargano”), w praktyce to coś, co łączy w sobie idę bułki, pizzy i focacci. Paposcię przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które należy przygnieść, wydłużyć i natychmiast zapiec w piecu opiekanym drewnem. W środku najczęściej znajdziecie pomidory, rukolę i oliwę z oliwek, a także mozzarellę, albo prosciutto cotto lub prosciutto crudo. Ja polecam kultowe miejsce: DA WILLY. Ale uwaga, po pierwsze paposcię zjecie tutaj tylko w porze obiadu i kolacji. Po drugie obsługa może być bardzo powolna – benvenuti al Sud 😉 Tak czy owak, warto!

Via Sbrasile 7, Vico del Gargano

WENECJA

Jedzenie:

jak tanio i dobrze zjeść w WenecjiBecareto da Lele – ani to restauracja, ani trattoria tylko mikroskopijnych rozmiarów bar z prawdziwie wenecką duszą. Serwują niewielkich rozmiarów świeże kanapki przygotowane według tradycyjnych receptur oraz lokalne wino. Da Lele jest zawsze pełen ludzi, nie brakuje zwłaszcza studentów i rodowitych Wenecjan. Najlepszą rekomendacją niech będzie ta oto opinia: “Top choiche! Little sandwiches with fresh ingredients and simple italian wine. And it’s cheap as fuck!”.

info: Jak tanio i dobrze zjeść w Wenecji

Campo dei Tolentini, 183 – Santa Croce – Wenecja

Cantinone Già Schiavi

Cantinone Già Schiavi

Jesteśmy gdzieś między Muzeum Peggy Guggenheim a galerią sztuki wspłóczesenej Punta della Dogana. W lokalu panuje świetna atmosfera, zgodnie stwierdziliśmy, że Spritz był najlepszym, jaki dotychczas piliśmy, Prosecco smakowało wybornie (odkąd wino stało się popularne na całym świecie, wcale nie jest łatwo trafić na dobrą jakość), a od samego patrzenia na ciccetti, można dostać oczopląsu. Świeże ryby, baccalà mantecato (emulsja z solonego i suszonego dorsza utarta z dodatkiem oliwy), kanapeczki z wędlinami, z serami, zradicchio, sarde in saor (sardynki ze słodko-kwaśną cebulą) to tylko niektóre z tutejszych przysmaków.

Ponte San Trovaso – Dorsoduro 992 – Wenecja

Al Merca'

Al Merca’

Na tyłach osławionego Mostu Rialto serwują jeden z najlepszych Spritz’ów w mieście. Warto zamówić Spritz al Select, czyli koktajl z dodatkiem weneckiego bitteru. W odróżnieniu od Aperolu ma wytrawniejszy smak, przy czym jest równie smaczny. Przekąski w al Merca’ to wyborne pulpeciki mięsne, z tuńczyka albo z bakłażana (delicje!) i rozmaite kanapki, w tym z dodatkiem szynki San Daniele. Zazwyczaj tawerna jest oblegana, jednak Wasza cierpliwość zostanie smakowicie wynagrodzona. Jak w przypadku klasycznego “bacaréto”, zamówienie spożywa się na zewnątrz, rozmawiając i podziwiając uroki Campo Bella Vienna.

Fondamenta Riva Olio 213 – Wenecja

Trattoria La Rivetta

Trattoria, w której swego czasu stołowali się głównie gondolierzy – to chyba najlepsza reklama. Dzisiaj do Rivetty zaglądają również turyści, ale serwowane dania i atmosfera nie uległy zmianie. Moja rodzina nie wyobraża sobie pobytu w Wenecji bez obiadu w tej niewielkiej restauracyjce.

info: Trattoria Rivetta, czyli gdzie jadam w Wenecji

Sestiere Santa Croce, 673/a – Wenecja

Spritz:

Campo Santa MargheritaCampo Santa Margherita

Spritz w Wenecji to niemal obowiązek. Ulubionym miejscem spotkań młodych – studentów i nie tylko – jest właśnie Campo Santa Margherita położony w jednym z piękniejszych zakątków miasta. W dzień plac tętni życiem, pełen jest straganów na których sprzedaje się m.in. ryby, a także owoce i warzywa, dookoła bawią się dzieci, starsi wypoczywają na ławkach. Wieczorem okolica wypełnia się głównie młodymi. Poza barami, znajdziecie tutaj pizzerie i restauracje.

WERONA

Osteria Le Vecete

Osteria Le Vecete

Niewielki, ale przytulny lokal, który znajduje się nieopodal Piazza delle Erbe, w samym sercu Werony. Jest to najstarsza osteria w mieście, miejsce spotkań literatów i artystów. W menu znajdziecie dania typowe dla Wenecji Euganejskiej oraz wina z okolic Valpolicelli i całego regionu. Warto spróbować risotto all’Amarone. Przyprowadziła mnie tutaj Renata – autorka strony “Kalejdoskop Renaty”.

Via Pellicciai, 32/a – Werona

info: www.grupporialto.it

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione