Emilia-Romania (wł. Emilia–Romagna) to jeden z większych włoskich regionów. Znajduje się w północnej części kraju. W jego skład wchodzą dwie krainy historyczne: Emilia i Romania. Jest niezwykle zróżnicowany pod względem geograficznym. Ciągnie się od Apeninów po Adriatyk. Rzymianie wybudowali tutaj Via Emilia. Prowadziła z Piacenzy aż do Rimini. Wzdłuż drogi powstawały ważne miasta (Cesena, Forlì, Faenza, Imola, Bolonia, Modena, Reggio Emilia, Parma i Fidenza). Z czasem przedłużono ją aż do rogatek Mediolanu. I rzeczywiście, nazwę Via Emilia nosi również współczesna SS9 (droga krajowa nr 9). Emilia-Romania uchodzi za jeden z najżyźniejszych regionów w całym kraju. Słynie z produkcji sera Parmigiano Reggiano i prosciutto crudo di Parma, a także wybornej i tłustej kuchni bolońskiej. Miasta takie, jak Ferrara, Modena, Parma, Piacenza, Rawenna, czy Bolonia pękają w szwach od pięknych zabytków. Pełno również mniejszych perełek, np. Bobbio, Comacchio, Castel’Arquato, Dozza. Wzdłuż Adriatyku ciągnie się Riviera romagnola z nadmorskimi kurortami (m.in. Rimini i Cesenatico). Region jest świetnym kierunkiem dla smakoszy i amatorów trekkingu.