Il prosciutto di San Daniele – Szynka San Daniele

Il prosciutto di San Daniele




Prosciutto di San Daniele produkuje się ze świńskiego udźca, który kształtem przypomina gitarę. Ma charakterystyczny czerwono-różowy kolor, intensywny zapach i bardzo delikatny smak. Istnieją specjalne techniki degustacji tej pysznej szynki, posiadającej ozanczenie pochodzenia geograficznego Unii Europejskiej (D.O.P.) oraz pieczęć regionalną (marchio del Consorzio), a wprawiony nos jest w stanie wyczuć w niej zapach pieczonego chleba, suszonych owoców i słodu  jęczmiennego. Co ważne, prosciutto di San Daniele nie zawiera konserwantów.

Szynka dojrzewa przez minimum 13 miesięcy, a cały sekret tkwi w wyjątkowym mikroklimacie, panującym w okolicach miasteczka San Daniele del Friuli. Spotykają się tutaj bowiem zimne wiatry, ciągnące od strony Alp Karnickich i ciepła bryza, pochodząca od Adriatyku, co z kolei powoduje mieszanie się zapachu żywicy z solą. O wilgotności powietrza i o temperaturze decydują moreny oraz rzeka Tagliamento, będąca jedną u ostatnich rzek w Europie, która zachowała swój pierwotny bieg. Włochy w 1970 roku, dzięki specjalnemu dekretowi, uznały jakość prosciutto di San Daniele wprowadzając obowiązek stosowania tradycyjnych reguł produkcji (Disciplinare di Produzione) i przewidując surowe kary za ich nieprzestrzeganie. Wszystko to ma na celu ochronę jedynej w swoim rodzaju marki.

la Strada dei Castelli e del Prosciutto

la Strada dei Castelli e del Prosciutto

Terytorium San Daniele del Friuli jest interesujące nie tylko ze względu na pyszną szynkę. Warto poznać tutejszą niepowtarzalną naturę i piękną architekturę. Z jednej strony mamy wzgórza i moreny, meandry otoczonej żwirem rzeki Tagliamento z jej turkusowymi wodami oraz alpejskie jeziora, z drugiej strony podziwiamy średniowieczne zamki, zabytkowe wille i miasteczka pełne miejsc, w których produkuje się prosciutto di San Daniele i ser Fagagna, oraz hoduje się pstrąga San Daniele. Okolica nosi nazwę “La strada dei castelli e dei sapori del Friuli Collinare”, jest długa na blisko 90 km, a można ją pokonać pieszo, na rowerze, na motorze lub samochodem.

San Daniele del Friuli charakteryzuje bogata historia oraz sztuka. Badania archeologiczne potwierdzają powszechność wieprzowiny w lokalnej diecie już na przełomie IX i VIII w. p.n.e., natomiast rozwój hodowli i tradycje rzeźnicze sięgają czasów średniowiecza.

Jak rozpoznać prosciutto di San Daniele?

  • Szynka posiada nóżkę wieprzową, a udziec ma kształt gitary
  • Na udźcu znajduje się dobrze widoczna pieczęć (marchio del Consorzio), która potwierdza pochodzenie szynki i długość jej dojrzewania
  • Cieniutkie plasterki szynki maję kolor czerwono-różowy oraz białe kawałki tłuszczu
  • Zapach szynki przypomina pieczony chleb, suszone owoce i słód jęczmienny
  • Smak jest delikatny i słodkawy, a plasterki szynki rozpuszczają się w ustach

Il prosciutto di San Daniele

Il prosciutto di San Daniele

Jeśli interesuje Cię enokulinarne zwiedzanie regionu Friuli – Wenecja Julijska lub jednodniowa degustacja lokalnych potraw oraz wina, koniecznie do mnie napisz (podsloncemitalii@gmail.com). Chętnie pomogę w organizacji.

Jeśli zamierzasz zatrzymać się w San Daniele na własną rękę, np. podczas podróży do Włoch, polecam z całego serca B&B Mezza Mela.

Mezza Mela to niezwykle klimatyczny Bed&Breakfast urządzony w rustykalno-artystycznym stylu. Ceny są jak najbardziej przystępne, pokoje przestronne i urządzone z sercem. Na śniadanie, co warte podkreślenia, podają produkty najlepszej jakości. “Mezza mela” to doskonały pomysł na nocleg podczas długiej drogi do Włoch (jeśli jedziecie przez Tarvisio), a przy okazji doskonała okazja do skosztowania przepysznej szynki San Daniele. Akceptują zwierzęta.

B&B Mezza Mela, San Daniele del Friuli

info: www.mezzamela.eu

B&B Mezza Mela

4 thoughts on “Il prosciutto di San Daniele – Szynka San Daniele

    1. Dla mnie surowa szynka jest najlepsza na świecie, to mój TOP 1 wśród wędlin! Cieszę się, że opis wyszedł mi smakowicie 🙂

  1. Z crudo to nie była miłość od pierwszego wejrzenia, potrzebowałam trochę czasu by się do surowej szynki przekonać, ale teraz zjadam z chęcią. San Daniele nie należy jednak do naszych ulubieńców, preferujemy bardziej zdecydowany smak – jak Norcia IGP albo toscano.

    1. Ja wręcz przeciwnie – nigdy nie byłam mięsożerna, ale crudo pokochałam już jako mała dziewczynka. San Daniele cenię sobie za jej niesamowitą delikatność i słodycz, ale słonawy i zdecydowany smak z Umbrii i z Toskanii też bardzo lubię. Za dwa tygodnie natomiast wybieram się do Parmy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione