Ciasto kakaowe z mąki kasztanowej

0
Ciasto kakaowe z mąki kasztanowej

To puszyste ciasto kakaowe przygotowuje się z dodatkiem mąki kasztanowej. Nie jest łatwo dostać ją w Polsce, dlatego jeśli będziecie we Włoszech jesienią, pomyślcie o zrobieniu zapasu. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo wyjątkowy smak ciasta z pewnością Was zaskoczy.

CIASTO KAKAOWE Z MĄKI KASZTANOWEJ

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki kasztanowej
  • 50 g zwykłej mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka + 2 łyżki
  • 20 g gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce mieszamy masło i cukier tak, aby powstała kremowa masa. Dodajemy po jednym jajku i starannie je rozprowadzamy w powstałej masie.

W innej misce mieszamy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Powoli przesypujemy te składniki do pierwszej miski i łączymy je, wlewając jednocześnie mleko.

Dzielimy masę na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka. Starannie wszystko mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Formę do pieczenia o ø 24 cm smarujemy masłem i wlewamy do środka najpierw jedną, a potem drugą masę.

Pieczemy przez 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Można je podawać z bitą śmietaną.

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj