Pesto z rukoli uchodzi za lżejsze od tego z bazylii, poza tym wcale nie jest gorzkie i smakuje dzieciom. Moja córka i jej koleżanki z przedszkola stanowią namacalny dowód. Cała tajemnica tkwi w zmieszaniu orzeszków piniowych z migdałami, które złagodzą cierpki smak. Ja zazwyczaj wykorzystuję orzechy nerkowca i migdały. Mała uwielbia taką wersję.
GNOCCHI Z PESTO Z RUKOLI
Składniki:
- 1 opakowanie gnocchi (0,5 kg) lub gnocchi przygotowane własnoręcznie (przepis)
- 50 g rukoli
- 20 g orzeszków piniowych (można zastąpić orzechami nerkowca)
- 10 g migdałów
- 30 g startego Parmezanu i Parmezan do posypania gotowych gnocchi
- 1/2 niewielkiego ząbku czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek extravergine
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte i dokładnie wysuszone liście rukoli wkładamy do mixera razem z obranym ząbkiem czosnku, orzeszkami piniowymi, migdałami, 2-3 łyżkami zimnej wody i z oliwą z oliwek. Miksujemy na kremową masę. Na koniec dodajemy Parmezan, solimy i pieprzymy wedle uznania i dokładnie mieszamy.
W osolonej wodzie gotujemy gnocchi.
W międzyczasie wlewamy pesto z rukoli na dno salaterki, w której zamierzamy podać gnocchi. Dodajemy 2-3 łyżki wody pochodzącej z garnka. W miarę jak gnocchi zaczną wypływać na powierzchnię, przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy je do miski z kremem. Na koniec delikatnie mieszamy i podajemy.
Gotowe gnocchi posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Ania
***
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie.
Ania