kuchnia Mantui

kuchnia Mantui
kuchnia włoska
Lombardia
Mantova
Mantova la capitale italiana della cultura 2016
Mantua
Mantua włoska stolica kulury 2016
północne Włochy
Sabbioneta
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Smaki Mantui – I sapori mantovani

Kuchnia oraz produkty regionalne z Mantui mają długą i bogatą tradycję. Żyzne tereny oraz obecność rzeki Mincio sprawiały, że plony były owocne jeszcze w starożytności. Ochoczo korzystali z nich Etruskowie, Celtowie i Rzymianie. W średniowieczu, po odnalezieniu relikwii z krwią Chrystusa (Prezziosissimo Sangue), Mantua stała się celem masowych pielgrzymek. Bywali tutaj zwykli śmiertelnicy oraz koronowane głowy. […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione