kuchnia włoska

Quiche w barwach jesieni, z dynią, szpinakiem, fetą i orzechami nerkowca
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Quiche w barwach jesieni, z dynią, szpinakiem, fetą i orzechami nerkowca

QUICHE Z DYNIĄ, SZPINAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: na ciasto 200 g mąki 90 g masła 1 jajko 2o ml zimnej wody na farsz 200 g dyni 50 g szpinaku 1 cebula 100 g fety 150 ml mleka 100 ml śmietanki 30% 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki orzechów nerkowca sól pieprz gałka […]

Czytaj dalej:
W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa

Dawno temu przestałam kupować dostępne w sklepach kotki rosołowe. Ich skład woła o pomstę do nieba, tymczasem przygotowanie domowej kostki jest banalnie proste. Korzystam z włoskiego przepisu, dlatego do warzyw dodaję powszechne w tutejszej kuchni zioła i oliwę z oliwek. Kostkę rosołową przechowuję w lodówce. Używam jej do zup, sosów, do risotta i wielu innych […]

Czytaj dalej:
Farinata di ceci - boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem
kuchnia włoska
Liguria
Piemont
północne Włochy
włoskie przepisy

Farinata di ceci – boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem

Bardzo lubię ciecierzycę i chętnie używam jej w kuchni. Lubię również farinatę di ceci, czyli pieczony placek z mąki z ciecierzycy. O jego wynalezienie spierają się między sobą Liguria i Piemont. Nic w tym dziwnego, bo Włosi często dyskutują nad proweniencją rozmaitych potraw. Ja po raz pierwszy farinatę jadłam właśnie w Piemoncie, podczas degustacji win produkowanych […]

Czytaj dalej:
Santa Margherita Ligure - przepis na pomidorki z tymiankiem + kilka sprawdzonych adresów
kuchnia włoska
Liguria
północne Włochy
Santa Margherita Ligure
włoskie przepisy

Santa Margherita Ligure – przepis na pomidorki z tymiankiem + kilka sprawdzonych adresów

Każdy Mediolańczyk wie, że w 40 minut dojedzie do Como, w 45 minut do Stresy położonej nad lago Maggiore, a w 50 minut do szwajcarskiego Lugano. W 1,5 godziny dostanie się natomiast do serca Ligurii – Santa Margherita, Portofino i Camogli. Wszystkie wymienione miasteczka są miejscami, gdzie szuka się odskoczni od codzienności, spokoju i świeżego powietrza, […]

Czytaj dalej:
Likier cytrynowo-bazyliowy
digestivo
kuchnia włoska
Liguria
północne Włochy
włoskie przepisy

Likier cytrynowo-bazyliowy

Bazylia przywołuje na myśl pesto, spaghetti z sosem pomidorowym, bruschettę i wiele innych przysmaków typowych dla włoskiej kuchni. Jej zapach jest nie do podrobienia i jednoznacznie kojarzy się z Italią. Na bazie bazylii można przygotować znakomity digestif, czyli likier na trawienie. Liście bazylii powinny być jednak jędrne, niepryskane i przesycone słońcem, dlatego najlepiej wyhodować roślinę […]

Czytaj dalej:
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Spaghetti z bakłażanami i kaparami

SPAGHETTI Z BAKŁAŻANAMI I KAPARAMI Składniki: (4 porcje) 400 g spaghetti 600 g długich bakłażanów 4 łyżki kaprów w soli 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 1 peperoncino 2 łyżki posiekanej pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 100 ml wody tarty Parmezan Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plasterki, solimy i odkładamy na pół […]

Czytaj dalej:
Puszyste ciasto z karmelizowanymi morelami
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Puszyste ciasto z karmelizowanymi morelami

Po raz pierwszy ciasto z morelami upiekłam przez przypadek. Robiąc poranną prasówkę, wpadł mi w oko ciekawy przepis. Miałam ostatnie, mega dojrzałe morele, z którymi szybko musiałam coś zrobić. Deser okazał się pyszny. W tym sezonie lądował na naszym stole wiele razy i na pewno jeszcze się pojawi. Za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. […]

Czytaj dalej:
Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów

PARMIGIANA Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW Składniki: 2 okrągłe bakłażany 1 butelka przecieru pomidorowego 1 wędzona scamorza tarty parmezan kilka listków bazylii oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Bakłażany pokroić w plasterki, posolić i odłożyć na pół godziny na sitko po to, żeby pozbyć się goryczki. Opłukać, wysuszyć, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i upiec w […]

Czytaj dalej:
Kruche ciasteczka z kwiatami
kuchnia włoska
poza Italią
włoskie przepisy

Kruche ciasteczka z kwiatami

Lori i jej piękne ciasteczka poznałam dzięki serwisowi Instagram. Pewnego dnia wyświetliło mi się zdjęcie, które zachwyciło mnie do tego stopnia, że zaczęłam szperać w czeluściach internetu. Okazało się, że Loria Stern mieszka w Kalifornii, jest profesjonalnym cukiernikiem, a jej znakiem firmowym są wypieki ozdabiane jadalnymi kwiatami. Poza obecnością w mediach społecznościowych, posiada również stronę […]

Czytaj dalej:
"Kuchnia Dantego" genialna książka o przyrządzaniu włoskich potraw
kuchnia włoska
włoskie kulinarne ciekawostki

“Kuchnia Dantego”. Genialna książka o przyrządzaniu włoskich potraw

Jak wiecie, od pewnego czasu nadrabiam czytelnicze zaległości. Przez pierwsze dwa lata życia córki trudno mi było sięgnąć po książkę. W ostatnich miesiącach w końcu coś drgnęło. Tym razem mam dla was prawdziwą bombę. Jeśli nie wierzycie, że w sposób wciągający można napisać całą stronę na temat procesu gotowania makaronu, weźcie do ręki “Kuchnię Dantego”. […]

Czytaj dalej:
Chłodnik emigracyjny, czyli jak przygotowuję chłodnik we Włoszech
kuchnia włoska
poza Italią
włoskie przepisy

Chłodnik emigracyjny, czyli jak przygotowuję chłodnik we Włoszech

W najbliższych dniach temperatura powietrza ma sięgnąć nawet 40°C. Letnie upały są we Włoszech normą, jednak co za dużo, to nie zdrowo. Klimatyzacja średnio mi służy. Na szczęście po latach potrafię ją okiełznać. Zawsze włączam klimatyzator w pomieszczeniu, w którym aktualnie nie przebywam i pozwalam, żeby drugi pokój powoli się wychładzał. Metoda jest znacznie bardziej […]

Czytaj dalej:
Szałwia w panierce
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Szałwia w panierce

Przytrafili nam się niezapowiedziani goście. Świetnie -pomyślałam, bo nasze życie towarzyskie ostatnimi czasy miewa się średnio. Otworzymy butelkę musującego wina i wypijemy je w ogrodzie. Tylko co ja do tego wina podam? Traf chciał, że na kuchennym stole stał bukiet aromatycznej szałwii. Pomyślałam, że przygotuję tempurę i razem z bąbelkami podam panierowaną szałwię. To był […]

Czytaj dalej:
Malinowe tiramisù
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Malinowe tiramisù

MALINOWE TIRAMISÙ (4 duże porcje) Składniki: 250 gr serka mascarpone 2 jajka 2 łyżki cukru 300 gr malin biszkopty kilka niesolonych pistacji 2-3 kostki ciemnej czekolady Przygotowanie: Umyte i wysuszone maliny dzielimy na pół. Pierwszą połowę miksujemy na płynną masę i przecedzamy je przez sitko po to, żeby oddzielić pestki od reszty. Oddzielamy białka od […]

Czytaj dalej:
Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem

Focaccię można przygotować z dowolnymi dodatkami. Mnie przekonuje połączenie wyrazistego sera feta z delikatną cukinią i różowym pieprzem, który nie tylko dodaje świeżego posmaku, ale podobnie jak papryczka ożywia danie kolorem. Liście bazylii ułożyłam na placku jedynie dla uzyskania kontrastu na zdjęciu. Po wykonaniu fotografii, wrzuciłam je do sosu pomidorowego. FOCACCIA Z FETĄ, CUKINIĄ I […]

Czytaj dalej:
Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem

LASAGNE ZE SZPARAGAMI, POREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM  Składniki: lasagne 200 g wędzonego łososia pęczek zielonych szparagów 1 por 75 g tartego parmezanu sok z połówki cytryny 9 płatów makaronu lasagne oliwa z oliwek extra vergine sól pieprz świeży szczypiorek beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 450 ml mleka szczypta soli gałka muszkatołowa mielony pieprz […]

Czytaj dalej:
Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem

Zielone lasagne są bardzo wiosenne nie tylko ze względu na kolor, ale przede wszystkim dzięki składnikom -szparagom i groszkowi. Można nie dodać do nich szynki. Próbowałam, sprawdza się i taka wersja. ZIELONE LASAGNE ZE SZPARAGAMI I GROSZKIEM Składniki (6 porcji): lasagne 9 płatów makaronu lasagne 400 g szparagów 400 g groszku 150 g szynki 50 […]

Czytaj dalej:
Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku
kawa
kuchnia włoska

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

Czasem piszecie do mnie z prośbą o poruszeniu na blogu nurtujących Was zagadnień. Zdarza się, że pomysły na posty podsuwają mi czytelnicy, innym razem znajomi. Tak właśnie było w przypadku obsługi moki. Moja dobra koleżanka – Ania – wyznała mi, że nic o niej nie wie, a bardzo chciałaby używać kawiarki na co dzień. Dla […]

Czytaj dalej:
pistacjowe tiramisù
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Pistacjowe tiramisù

Jak zaczynacie dzień? Ja zazwyczaj od jogurtu z płatkami owsianymi i/albo z sezonowymi owocami. Czasem jednak specjalnie sobie dogadzam. Zrobiłam to dzisiaj rano, pochłaniając wspólnie z dzieckiem porcję tiramisù. Pistacjowe tiramisù to kolejny po tiramisù z truskawkami wariant klasycznego włoskiego deseru. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo, bardzo pyszny. Pastę z pistacji koniecznie zróbcie własnoręcznie, bo te […]

Czytaj dalej:
Tortelli z gruszką i ementalerem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Tortelli z gruszką i ementalerem

O tym, że ser w połączeniu z gruszkami smakuje pysznie, wiedziałam od dawna. Niestety mój mąż był innego zdania. Całe szczęście do czasu. Rok temu w okresie wielkanocnym odwiedziliśmy Comacchio. W restauracji zastanawiałam się co zamówić dla dziecka, a kelnerka doradziła mi tortelli z gruszką i ementalerem. To był strzał w dziesiątkę. Pierożki posmakowały naszej małej […]

Czytaj dalej:
Frittelle veneziane di Carnavale| Weneckie pączki karnawałowe
kuchnia włoska
północne Włochy
Wenecja
Wenecja Euganejska
włoskie kulinarne ciekawostki

Frittelle veneziane di Carnavale| Weneckie pączki karnawałowe

Frittelle veneziane albo frìtole to typowo karnawałowy, wenecki przysmak. Wymyślono je w epoce renesansu, a XVIII wieku okrzyknięto narodowym deserem Republiki Weneckiej. Kiedyś, zamiast masła, dodawało się do ciasta smalcu i mleka koziego. Zgodnie z renesansową modą na kolorowanie jedzenia, pierwotny przepis przewidywał użycie szafranu. Frittelle przyrządzano i sprzedawano w drewnianych budkach ustawionych na ulicach […]

Czytaj dalej:
jak wygląda włoska pizza
kuchnia włoska
Włochy praktycznie
włoska pizza
włoskie kulinarne ciekawostki

Jak wygląda włoska pizza

Pizzę wymyślili Włosi, nie Amerykanie🙏 Prawdziwa pizza ma niewiele składników i broń Boże nie je się jej z dodatkiem sosów ⛔️ W żadnym przypadku składnikiem włoskiej pizzy nie są kiełbasa pepperoni 🍕, czy ananas 🍍 Pizzę Margheritę (pomidory, mozzarella i bazylia) stworzyli neapolitańczycy na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 👑 Zakładam, że to już wiesz. Jest jednak kilka rzeczy, […]

Czytaj dalej:
Smak kwiatów pomarańczy. Antidotum na trend "foodie"
kuchnia włoska
włoskie kulinarne ciekawostki

Smak kwiatów pomarańczy. Antidotum na trend “foodie”

We wstępie do książki “Smak kwiatów pomarańczy – rozmowy o kuchni i kulturze” zostają zacytowane słowa Michela Houellebecqa. Ten francuski pisarz, eseista, poeta i autor piosenek wyraził opinię, że “jedzenie przez lata było niedoceniane, a obecnie staje się nieco przeceniane”. Jego słowa stanowią klucz do odczytania sensu rozmów, jakie przeprowadziła Agnieszka Drotkiewicz z Tessą Capponi-Borawską. Dzisiaj […]

Czytaj dalej:
mandarinetto - przepis na likier z mandarynek
digestivo
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Mandarinetto – przepis na likier z mandarynek

Uwielbiam włoskie likiery robione z cytrusów, a mandarinetto to mój faworyt. Jego zapach i smak jest wyjątkowy. Im dłużej postoi, tym bardziej staje się intensywny. Świetnie sprawdza się jako digestivo, można go dodać do ciasta albo polewać nim lody. MANDARINETTO Składniki: (z podanych składników powstaną 2 litry likieru) 20 niepryskanych mandarynek 1 l spirytusu 1 l […]

Czytaj dalej:
jak tanio i dobrze zjeść w Wenecji
aperitivo
kuchnia włoska
północne Włochy
Venezia
Wenecja
Wenecja Euganejska
włoskie kulinarne ciekawostki

Jak TANIO i DOBRZE zjeść w Wenecji

Nie jest łatwo dobrze zjeść, nie wydając przy tym ogromnych pieniędzy w miastach, które każdego roku odwiedzają niekończące się tłumy turystów. To właśnie Ci ostatni paradoksalnie sprawiają, że restauracje serwujące lichej jakości jedzenie i wystawiające ogromne rachunki mają rację bytu. Mrożona pizza podawana nad Canale Grande, w zabytkowej części Florencji, czy dajmy na to w […]

Czytaj dalej:
polenta z radicchio i serem taleggio
kuchnia włoska
polenta
północne Włochy
włoskie przepisy

Polenta z radicchio i serem taleggio

POLENTA Z RADICCHIO I SEREM TALEGGIO Składniki: z podanych składników wychodzi spora zapiekanka, którą przygotowuję w owalnym naczyniu o wymiarach 28 cm x 22 cm 400 g polenty błyskawicznej (polenta istantanea) 100 g sera taleggio 50 gr parmezanu 60 g masła 3 główki radicchio  1 por pęczek pietruszki 3 gałązki tymianku sól pieprz Przygotowanie: Myjemy główki radicchio, odcinamy korzenie, resztę kroimy […]

Czytaj dalej:
quiche z marchewką i gorgonzolą
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Quiche z marchewką i gorgonzolą

QUICHE Z MARCHEWKĄ I GORGONZOLĄ Składniki: ciasto 150 g mąki gryczanej 50 g mąki razowej szczypta soli 90 g masła 2 jajka 20 ml lodowatej wody nadzienie 6 marchewek 1 pasternak 1 por 200 g śmietany 35% (crème fraîche) 50 g parmezanu 50 g gorgonzoli 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz 1 […]

Czytaj dalej:
zielona sałata z kawałkami polenty
kuchnia włoska
polenta
włoskie przepisy

Zielona sałata z kawałkami polenty

To jest tzw. sałata z resztek. Kiedy gotujesz polentę, możesz być pewien/pewna, że sporo zostanie. Wystarczy pokroić ją w kostkę i przygotować pyszną sałatę. Wszystkie składniki dodaje się na oko. ZIELONA SAŁATA Z KAWAŁKAMI POLENTY Składniki: rukola awokado pomidorki koktajlowe pestki słonecznika ugotowana polenta (najlepiej resztki z poprzedniego dnia) oliwa z oliwek extra vergine sok […]

Czytaj dalej:
ciasto czekoladowo-pistacjowe
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Ciasto czekoladowo-pistacjowe

CIASTO CZEKOLADOWO-PISTACJOWE Składniki: ciasto 250 g gorzkiej czekolady 50 g pistacji bez soli 1 łyżka cukru trzcinowego 5 łyżek rumu 250 g masła 6 jajek 125 g cukru 60 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180°C. Siekamy pistacje […]

Czytaj dalej:
cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego
Kampania
kuchnia włoska
południowe Włochy
włoskie przepisy

Cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego

Cytrynowe risotto ma orzeźwiający i wyrafinowany smak. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jednak jak przystało na prawdziwą kuchnię, pochodzącą z południa Włoch, wszystkie składniki dodaje się na oko. Robiąc je dla dwóch osób, zazwyczaj używam 3 pełnych garści ryżu, 1 średniej cytryny, 1 niewielkiej cebuli i 1,5 kostki rosołowej domowej produkcji (nie jest specjalnie słona). […]

Czytaj dalej:
polenta z porem i brokułami
kuchnia włoska
polenta
włoskie przepisy

Polenta z porem i brokułami

POLENTA Z POREM I BROKUŁAMI Składniki: 250 g mąki kukurydzianej 1 brokuł (ok. 400 g) 1 por oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sól kuchenna Przygotowanie: Myjemy brokuły, różyczki oddzielamy od nóżek. Nóżki kroimy w grubsze plasterki. W garnku gotujemy 1,5 l wody. Solimy ją i wrzucamy kawałki nóżek. Po 5 minutach dodajemy różyczki. Mieszamy […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione