Ciasto czekoladowo-pistacjowe

ciasto czekoladowo-pistacjowe




CIASTO CZEKOLADOWO-PISTACJOWE

Składniki:

ciasto

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g pistacji bez soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek rumu
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 125 g cukru
  • 60 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Siekamy pistacje i mieszamy je z łyżką cukru. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy pistacjami z cukrem.

Na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rum, czekoladę z masłem i ubitą z białek pianę. Delikatnie wszystko mieszamy, wylewamy na tortownicę i pieczemy przez 30 minut. Ciasto po wbiciu patyczka musi być suche. Studzimy.

W niedużym rondelku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy posiekaną czekoladę i masło. Starannie mieszamy i rozsmarowujemy polewę na powierzchni ciasta.

🍰 Jeśli lubicie smak pistacji, do środka można dodać kremu pistacjowego np. z tego przepisu.

Smacznego!

Ania

ciasto czekoladowo-pistacjowe

ciasto czekoladowo-pistacjowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione