Domowe focaccine

domowe focaccine




DOMOWE FOCACCINE:

  • 250 g mąki z miękkiej pszenicy 00, odpowiedniej do wypieku pizzy lub focacci do dostania tutaj)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek extravergine
  • 10 ml + 6 łyżek ciepłej wody
  • sól i pieprz

W niedużej misce rozpuszczamy drożdże z 6 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce na minimum 30 minut, tj. do czasu kiedy zaczyn podwoi objętość.

Do innego naczynia wsypujemy pozostałą część mąki i zaczyn, powoli dolewamy 10 ml ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy energicznie, przez kilka minut. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą formujemy kulę, wycinamy na niej krzyż, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce na minimum 1 godzinę. Po upływie tego czasu do ciasta dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine i pół łyżeczki soli. Formujemy kulę, ponownie ją nacinamy, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce na kolejną godzinę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym przy pomocy pędzelka rozprowadzamy odrobinę oliwy z oliwek extravergine. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez moment, a później dzielimy je na dwie połówki lub na mniejsze części – w zależności od tego czy wolimy otrzymać dwie duże focaccie lub więcej małych. Nadajemy im okrągły kształt i układamy na blasze. Przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na 180°C.

Facaccie smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek extravergine. Można je posypać grubą solą morską, rozmarynem, przepołowionymi pomidorkami, plasterkami cukinii lub np. cebuli. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy je przez 20-25 minut.

Ja tym razem focaccie upiekłam bez niczego. Po wyjęciu z piekarnika posypałam je kawałkami gorgonzoli, dojrzałych fig i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiłam je do pieca jeszcze na minutę i podałam. Palce lizać!

Smacznego,

Ania

focaccine

focaccine

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione