Dorada to pyszna i zdrowa ryba typowa dla basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych. Co ciekawe, była ulubioną rybą spożywaną przez starożytnych Rzymian. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, np. upiec, udusić, zgrillować, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje w najprostszej oprawie. Ugotowana na parze, nie traci nic ze swoich dobroczynnych właściwości, a kapary i oliwa zmieszana ze skórką cytrynową podkreślą tylko jej delikatny smak. To co, wspólnie ruszamy do garów?
DORADA GOTOWANA NA PARZE
Składniki:
- 4 filety z dorady
- 4 łyżeczki kaparów
- starta skórka z 1 niepryskanej cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- ewentualnie sól
Przygotowanie:
Filety z dorady gotujemy na parze.
W międzyczasie w miseczce mieszamy oliwę ze startą skórką z cytryny i ewentualnie ze szczyptą soli.
Ugotowaną doradę nakładamy na talerze, polewamy oliwą ze skórką cytrynową i posypujemy kaparami.
Podajemy ze szpinakiem lub innymi sezonowymi jarzynami również ugotowanymi na parze.
Smacznego!
Ania
P.S. Polecam również przepisy na makaron z miecznikiem, doradę po śródziemnomorsku i na miecznika z grilla. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie w mediach społecznościowych, czyli na Facebooku oraz na Instagramie@podsloncemitaliiblog. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.