Dorada gotowana na parze

0
dorada gotowana na parze

Dorada to pyszna i zdrowa ryba typowa dla basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych. Co ciekawe, była ulubioną rybą spożywaną przez starożytnych Rzymian. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, np. upiec, udusić, zgrillować, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje w najprostszej oprawie. Ugotowana na parze, nie traci nic ze swoich dobroczynnych właściwości, a kapary i oliwa zmieszana ze skórką cytrynową podkreślą tylko jej delikatny smak. To co, wspólnie ruszamy do garów?

DORADA GOTOWANA NA PARZE

Składniki:

  • 4 filety z dorady
  • 4 łyżeczki kaparów
  • starta skórka z 1 niepryskanej cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • ewentualnie sól

Przygotowanie:

Filety z dorady gotujemy na parze.

W międzyczasie w miseczce mieszamy oliwę ze startą skórką z cytryny i ewentualnie ze szczyptą soli.

Ugotowaną doradę nakładamy na talerze, polewamy oliwą ze skórką cytrynową i posypujemy kaparami.

Podajemy ze szpinakiem lub innymi sezonowymi jarzynami również ugotowanymi na parze.

Smacznego!

Ania

P.S. Polecam również przepisy na makaron z miecznikiem, doradę po śródziemnomorsku i na miecznika z grilla. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie w mediach społecznościowych, czyli na Facebooku oraz na Instagramie@podsloncemitaliiblog. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

dorada gotowana na parze

dorada gotowana na parze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj