Wiecie, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian i nadal jest jedną z najpopularniejszych ryb obecnych w basenie Morza Śródziemnego? Charakteryzuje ją delikatny smak i mała ilość ości. Jest bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Trudno porównać doradę z jakąkolwiek polską rybą, dlatego jest idealnym daniem, jakie przeniesie Was na południe Europy. Dzisiaj proponuję Wam przepis na doradę po śródziemnomorsku. Gotowi?
DORADA PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU
Składniki:
- 500 g filetów z dorady
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 30 g kaparów w soli
- 40 g czarnych oliwek bez pestek, najlepiej z Gaety
- 1/2 świeżego peperoncino
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cukier
- sól
- listki bazylii
Składniki:
Zaczynamy od opłukania kaparów pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy je do miseczki pełnej wody i odstawiamy na 15 minut, pamiętając żeby trzy razy wodę wymienić.
Filety z dorady płuczemy i osuszamy przy pomocy papierowych ręczników.
Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
W niewysokim garnku dusimy cebulę razem z peperonicno, z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i z dwoma łyżkami wody. Po upływie 2-3 minut dorzucamy przepołowione pomidorki i odrobinę cukru. Gotujemy przez 5-6 minut. Na koniec dodajemy doradę, kapary i oliwki i gotujemy na małym ogniu przez kolejny kwadrans, mieszając od czasu do czasu.
Doradę podajemy z listkami bazylii.
Smacznego,
Ania