Grillowane bakłażany z pomidorami w occie balsamicznym

grillowane bakłażany z pomidorami




Przepisów na bakłażany z pomidorami znajdziecie u mnie kilka – od klasycznej parmigiany, przez roladki z grillowanych bakłażanów i bakłażany w pomidorach aż po mini pizze z bakłażana. Dzisiaj podrzucam kolejny. Wypróbujcie go koniecznie!

GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z POMIDORAMI

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 pomidory
  • 2 łyżeczki kaparów
  • świeży tymianek
  • liście bazylii
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek extravergine
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Solimy je i przekładamy na sitko. Odstawiamy na pół godziny po to, aby pozbyć się goryczki. Na koniec płuczemy i suszymy przy pomocy papierowego ręcznika.

Pomidory kroimy w plastry.

Bakłażany skrapiamy oliwą i grillujemy z dwóch stron na żeliwnej patelni. Wykładamy je na półmisek, posypujemy listkami tymianku i polewamy octem balsamicznym. Później przekładamy je pomidorami. Całość posypujemy kaparami i listkami bazylii, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione