Makaron z miecznikiem to danie wyraziste. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak, często używam makaronu razowego. Nie zdziwcie się, bo ryba bywa określana również nazwami włócznik, ryba-miecz i mieczoryb. Ma białe i jędrne mięso, które przypomina trochę tuńczyka, a trochę kurczaka. Świetnie nadaje się do grillowania. Przepis na miecznika z grilla znajdziesz w tym miejscu, a tymczasem podrzucam recepturę na włoskie pierwsze danie z miecznikiem w roli głównej. Będzie pysznie i oryginalnie.
MAKARON Z MIECZNIKIEM
Składniki:
- 200 g makaronu (najlepiej razowego)
- 150 g miecznika
- 1 puszka passaty pomidorowej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa extra vergine
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kroimy miecznika w kostkę.
Siekamy pietruszkę.
Nastawiamy wodę na makaron. Solimy ją. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, dostosowując czas gotowania do czasu potrzebnego na przygotowanie sosu.
Na patelni podsmażymy ząbek czosnku z łyżką oliwy extra vergine. Wyjmujemy czosnek i wrzucamy miecznika. Smażymy go przez 2 minuty. Wlewamy passatę pomidorową, solimy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pietruszkę i pieprz i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania łączymy sos z makaronem, mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Ania
Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie.