Makaron z miecznikiem

0
Makaron z miecznikiem

Makaron z miecznikiem to danie wyraziste. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak, często używam makaronu razowego. Nie zdziwcie się, bo ryba bywa określana również nazwami włócznik, ryba-miecz i mieczoryb. Ma białe i jędrne mięso, które przypomina trochę tuńczyka, a trochę kurczaka. Świetnie nadaje się do grillowania. Przepis na miecznika z grilla znajdziesz w tym miejscu, a tymczasem podrzucam recepturę na włoskie pierwsze danie z miecznikiem w roli głównej. Będzie pysznie i oryginalnie.

MAKARON Z MIECZNIKIEM

Składniki:

WinoToskanii

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności kroimy miecznika w kostkę.

Siekamy pietruszkę.

Nastawiamy wodę na makaron. Solimy ją. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, dostosowując czas gotowania do czasu potrzebnego na przygotowanie sosu.

Na patelni podsmażymy ząbek czosnku z łyżką oliwy extra vergine. Wyjmujemy czosnek i wrzucamy miecznika. Smażymy go przez 2 minuty. Wlewamy passatę pomidorową, solimy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pietruszkę i pieprz i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania łączymy sos z makaronem, mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Ania

Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie.

makaron z miecznikiem

makaron z miecznikiem

makaron z miecznikiem

makaron z miecznikiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj