Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi




MAKARON Z RADICCHIO, GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

(4 osoby)

  • 320 g fusilli
  • 1 radicchio
  • 140 g pikantnej gorgonzoli
  • 150 ml śmietanki
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej.

W międzyczasie myjemy radicchio i kroimy je w cienkie paski. Dusimy na patelni razem z oliwą z oliwek. Solimy.

W niewielkim garnuszku podgrzewamy śmietanę. Wrzucamy gorgonzolę pokrojoną w kostkę. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, mieszamy krem po to, żeby rozpuścić ser. Zdejmujemy z ognia.

Orzechy siekamy na małe kawałeczki i prażymy na patelni.

Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do radicchio. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez minutę. Zalewamy kremem i ponownie mieszamy.

Natychmiast nakładamy na talerze, posypujemy orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

radicchio trevigiano

makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione