Miecznik z grilla w cytrynowo-kaparowym sosie

0
Miecznik z grilla w cytrynowo-kaparowym sosie

Miecznik z grilla to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie tejże ryby. Cechuje ją jędrne, szlachetne i białe mięso. Idealnie nadaje się właśnie do grillowania lub do smażenia na patelni. Poddana obróbce cieplnej, pozostaje zwarta i doskonale utrzymuje swoją formę. Steki podaję z prostym sosem na bazie cytryny i kaparów z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin, a także z dobrej jakości białym lub ciemnym pieczywem. Smak Włoch, jak nic!

MIECZNIK Z GRILLA:

Składniki:

Ryba:

Sos:

WinoToskanii

Przygotowanie:

Sos:

Kapary płuczemy i starannie odsączamy. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W niewielkim naczynku mieszamy kapary, sok i skórkę z cytryny z oliwą, oregano, solą i pieprzem.

Ryba:

Plastry miecznika nacieramy oliwą, następnie solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy ruszt lub patelnię grillową i opiekamy na niej rybę razem z liśćmi laurowymi po ok. 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie podgrzewamy w garnuszku sos. Miecznika podajemy na gorąco, polanego cytrynowo-kaparowym sosem.

Smacznego!

Ania

P.S. Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie, gdzie publikuję jeszcze więcej ciekawostek i zdjęć.

Miecznik z grilla

Miecznik z grilla

Miecznik z grilla

Miecznik z grilla

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj