Miecznik z grilla to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie tejże ryby. Cechuje ją jędrne, szlachetne i białe mięso. Idealnie nadaje się właśnie do grillowania lub do smażenia na patelni. Poddana obróbce cieplnej, pozostaje zwarta i doskonale utrzymuje swoją formę. Steki podaję z prostym sosem na bazie cytryny i kaparów z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin, a także z dobrej jakości białym lub ciemnym pieczywem. Smak Włoch, jak nic!
MIECZNIK Z GRILLA:
Składniki:
Ryba:
- 2 plastry miecznika (około 500 g)
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz
Sos:
- 4 łyżki kaparów w soli
- 1 niepryskana cytryna
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sos:
Kapary płuczemy i starannie odsączamy. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W niewielkim naczynku mieszamy kapary, sok i skórkę z cytryny z oliwą, oregano, solą i pieprzem.
Ryba:
Plastry miecznika nacieramy oliwą, następnie solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy ruszt lub patelnię grillową i opiekamy na niej rybę razem z liśćmi laurowymi po ok. 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie podgrzewamy w garnuszku sos. Miecznika podajemy na gorąco, polanego cytrynowo-kaparowym sosem.
Smacznego!
Ania
P.S. Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie, gdzie publikuję jeszcze więcej ciekawostek i zdjęć.