Miecznik z grilla

pesce spada alla griglia




MIECZNIK Z GRILLA:

Składniki:

Ryba:

  • 2 plastry miecznika (około 500 g)
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • sól
  • pieprz

 

Sos:

  • 4 łyżki kaparów w soli
  • 1 niepryskana cytryna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Sos:

Kapary płuczemy i starannie odsączamy. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W niewielkim naczynku mieszamy kapary, sok i skórkę z cytryny z oliwą, oregano, solą i pieprzem.

Ryba:

Plastry miecznika nacieramy oliwą, następnie solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy ruszt lub patelnię grillową i opiekamy na niej rybę razem z liśćmi laurowymi po ok. 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie podgrzewamy w garnuszku sos. Miecznika podajemy na gorąco, polanego sosem.

Smacznego!

Ania

pesce spada alla griglia

pesce spada alla griglia

pesce spada alla griglia

pesce spada alla griglia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione