Przepis na pochodzący z Neapolu makaron paccheri z cukinią i krewetkami jest łatwy i prosty w wykonaniu. Danie ma lekko słodkawy smak, który podkręcają owoce morza.
PACCHERI Z CUKINIĄ I KREWETKAMI
Składniki:
(2-3 osoby)
- 200 g makaronu paccheri
- 2 małe cukinie
- 400 g całych krewetek (mogą być mrożone)
- oliwa z oliwek
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- ewentualnie 1 porcja szafranu
Przygotowanie:
Jeśli krewetki są mrożone, musicie je rozmrozić.
Umyte cukinie kroimy w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z rozgniecionym przy pomocy noża ząbkiem czosnku. Wrzucamy cukinie, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut, czyli do momentu kiedy staną się miękkie. Wyjmujemy czosnek. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Odstawiamy na bok.
Teraz zajmujemy się krewetkami. Od korpusów odrywamy głowy, te pierwsze czyścimy i obieramy.
Wstawiamy wodę na makaron. Paccheri gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Na kilka minut przed odcedzeniem makaronu zabieramy się za przygotowanie krewetek.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z posiekanym ząbkiem czosnku. Wrzucamy głowy skorupiaków, dolewamy 1/4 szklanki białego wina i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok, ale koniecznie bez powstałego sosu. Głowy krewetek mają pomóc w nadaniu smaku. Teraz dodajemy obrane krewetki. Podsmażamy je z dwóch stron przez 1 minutę, solimy i ściągamy z ognia.
Do krewetek natychmiast dodajemy cukinie i makaron. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez moment, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną pietruszką i podajemy.
N.B. Danie można zabarwić szafranem rozpuszczonym w sosie powstałym w wyniku duszenia głów krewetek.
Smacznego!
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Ania