Piersi z kurczaka caprese

0
Piersi z kurczaka caprese

Znudziła Cię klasyczna grillowana pierś z kurczaka? Spróbuj zatem tej prostej i smacznej wersji, idealnej na lato. Piersi z kurczaka caprese: palce lizać!

PIERSI Z KURCZAKA CAPRESE

Składniki:

(2 osoby)

Kurczak:

Marynata:

Caprese:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy sałatkę caprese oraz marynatę. Pomidorki kroimy na pół, mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy postrzępioną bazylię, sól i świeżo mielony pieprz. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i z oliwą. Wlewamy marynatę do miski z caprese, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

caprese

W międzyczasie  smarujemy piersi z kurczaka oliwą z oliwek, posypujemy oregano, solimy, pierzymy i odstawiamy na pół godziny.

Grillujemy piersi z kurczaka przez ok. 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu skrapiamy je po wierzchu sokiem z cytryny.

piersi z kurczaka caprese

Usmażone piersi kurczaka polewamy marynatą i posypujemy sałatką caprese. Zostawiamy je jeszcze przez moment na patelni, po czym podajemy.

Smacznego!

Nie możesz się oprzeć połączeniu pomidorów, mozzarelli i bazylii? Wypróbuj przepis na gnocchi alla sorrentina i na spaghetti Elizabeth Taylor.

piersi z kurczaka caprese

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj