Pistacjowa Nutella

pistacjowa Nutella




Nutella to krem z orzechów laskowych i kakao. W moim przepisie głównym składnikiem są pistacje, zatem trafniejszą nazwą jest krem pistacjowy. Nutella w tytule stanowi celowy zabieg, mający na celu przyciągnięcie uwagi i prosty przekaz – powiem Ci jak przygotować pyszny krem, którym możesz smarować kromki chleba, wyjadać go łyżką ze słoika lub użyć do przygotowania jakiegoś innego deseru, np. tiramisù. Z podanych składników przygotujesz 350 g kremu.

KREM PISTACJOWY:

Składniki:

  • 150 g obranych i niesolonych pistacji
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

W niedużym garnuszku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pistacje i gotujemy je przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy na suchą i czystą ściereczkę. Zawijamy w tobołek i potrząsamy po to, aby oddzielić skórki powlekające pistacje.

Pistacje wkładamy do miksera i starannie miksujemy.

Na parze rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i mleko, delikatnie mieszając wszystkie składniki.

Do kremu dodajemy pistacje i cukier i mieszamy do momentu, kiedy otrzymamy jednolitą masę. Jeśli krem okaże się zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka.

Na koniec krem studzimy i przekładamy do słoiczka.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione