Pizzette: sycylijskie przekąski

pizzette: sycylijskie przekąski




Sycylijskie pizzette nadają się na przystawkę do aperitivo, albo np. na drugie śniadanie, jeżeli nie jesteście akurat na diecie. Lekko słodkawy posmak ciasta drożdżowego doskonale komponuje się z pomidorami, mozzarellą i oregano. Przygotowanie nie jest aż tak bardzo czasochłonne, jak w przypadku pizzy lub focacci, co niewątpliwie powinno zachęcić mniej wprawione gospodynie. Sukces gwarantowany!

PIZZETTE (ok. 20 sztuk):

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 25 g oliwy z oliwek albo smalcu
  • 13 g świeżych drożdży
  • 125 ml wody

SOS:

  • 1 puszka pomidorów w kostce
  • 2 mozzarelle
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu, poza wodą, miksujemy przy pomocy robota kuchennego. Kiedy połączą się w jednolitą masę dolewamy wodę i znowu miksujemy. W głębokiej misce dokładnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kulki ważące 20-30 g, układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto wyrośnie!), przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

Po 30 minutach bierzemy formę z pizzetkami, przygotowujemy drugą, każdą kulkę spłaszczamy w taki sposób aby środek był grubszy od brzegów, rozkładamy z zachowaniem odstępów na naszych blachach i zakryte odstawiamy na kolejne pół godziny.

W międzyczasie pomidory przekładamy do miski i mieszamy z odrobiną soli i 2 łyżkami oliwy z oliwek, mozzarellę natomiast kroimy w drobne plastry.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Każdą pizzetkę smarujemy sosem pomidorowym. Pieczemy przez 20-30 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca kładziemy po plasterku mozzarelli, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 2-3 minuty po to, żeby rozpuścić ser.

Pizzette można jeść lekko ciepłe, albo całkowicie zimne.

Smacznego,

Ania


Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.


pizzette: sycylijskie przekąski

pizzette: sycylijskie przekąski

pizzette: sycylijskie przekąski

pizzette: sycylijskie przekąski

pizzette: sycylijskie przekąski

pizzette: sycylijskie przekąski

2 thoughts on “Pizzette: sycylijskie przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione