Placki z cukinii – najlepsze!

0
Placki z cukinii - najlepsze!

Placki z cukinii przygotowuję od wielu lat, od momentu, kiedy w jakiejś gazecie znalazłam niezwykle apetyczny przepis Nigelli Lawson. Nie jest to danie stuprocentowo włoskie, jednak obecność bazylii, pietruszki, a także fety zdecydowanie wskazuje na śródziemnomorski klimat. Jeśli macie w planach kolację w gronie przyjaciół, to możecie pomyśleć o zestawieniu placków ze smażonymi kwiatami cukinii albo z kwiatami cukinii faszerowanymi ricottą.

PLACKI Z CUKINII:

  • 1 kg cukinii
  • 200 g sera feta
  • niewielki pęczek pietruszki
  • ok. 20 listków bazylii
  • ewentualnie 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże lub 3 niewielkie jajka
  • 3/4 szklanki mąki (czasem trzeba dodać więcej)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię zetrzeć i odstawić przynajmniej na godzinę, po to, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, następnie wrzucamy zioła do miski. Dodajemy rozgniecioną widelcem fetę, ewentualnie przeciśnięty przez praskę czosnek, na pewno ubite jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy startą cukinię i znowu dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej, placki smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony (mają mieć złoty kolor).


DIPY:

Placki doskonale smakują bez żadnych dipów, ale dla urozmaicenia czasem dodaję tzatziki.


Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Placki z cukinii - najlepsze! Placki z cukinii - najlepsze!

Placki z cukinii - najlepsze!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj