Puszyste ciasto z karmelizowanymi morelami

Puszyste ciasto z karmelizowanymi morelami




Po raz pierwszy ciasto z morelami upiekłam przez przypadek. Robiąc poranną prasówkę, wpadł mi w oko ciekawy przepis. Miałam ostatnie, mega dojrzałe morele, z którymi szybko musiałam coś zrobić. Deser okazał się pyszny. W tym sezonie lądował na naszym stole wiele razy i na pewno jeszcze się pojawi. Za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. Brakowało czasu na poprzedzającą konsumpcję sesję fotograficzną.

CIASTO Z KARMELIZOWANYMI MORELAMI

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g  + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30% albo 36%
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 buteleczka esencji z wanilii
  • cukier puder
  • 5 dojrzałych moreli
  • 30 g masła
  • szczypta imbiru w proszku

Przygotowanie:

W naczyniu ubijamy mikserem na kremową masę jajka z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do naczynia z kremem. Wlewamy śmietankę, esencję z wanilii i miksujemy do momentu, kiedy otrzymamy jednolitą masę.

Umyte i suche morele obieramy ze skórek i dzielimy na 4 części.

Na patelni, na średnim ogniu rozpuszczamy masło z 2 łyżkami cukru. Dodajemy morele ze szczyptą imbiru i karmelizujemy przez 5 minut.

Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do środka ubitą masę, a na wierzch wrzucamy morele.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40 minut albo do suchego patyczka.

Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie . Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione