Quiche z marchewką i gorgonzolą

quiche z marchewką i gorgonzolą




QUICHE Z MARCHEWKĄ I GORGONZOLĄ

Składniki:

ciasto

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki razowej
  • szczypta soli
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 20 ml lodowatej wody

nadzienie

  • 6 marchewek
  • 1 pasternak
  • 1 por
  • 200 g śmietany 35% (crème fraîche)
  • 50 g parmezanu
  • 50 g gorgonzoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tymianku

Przygotowanie:

W miseczce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z wodą. W innym naczyniu mieszamy obie mąki, sól. Przesypujemy na stolnicę i do środka władamy pokrojone na kawałki masło. Zdecydowanymi ruchami wyrabiamy ciasto, w międzyczasie dodając jajka z wodą. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię kuchenną i władamy na 30 minut do zamrażalnika.

Nastawiamy piekarnik na 190°C.

Obieramy jarzyny. Marchewki i pasternak kroimy w podłużne paski, a pora w talarki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy oliwą i pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut.

W międzyczasie do miski wlewamy śmietanę, dodajemy parmezan, gorgonzolę i tymianek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Rozwałkowujemy je na grubość 2 mm. Zostawiając 5 cm wolnego brzegu, do środka nakładamy krem, rozsmarowujemy go i posypujemy zapieczonymi jarzynami. Zawijamy brzegi i formujemy quiche.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

quiche z marchewką i gorgonzolą

quiche z marchewką i gorgonzolą

quiche z marchewką i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione