Razowe ciasteczka z kawałkami czekolady i płatkami owsianymi

0
Razowe ciasteczka z kawałkami czekolady i płatkami owsianymi

Zdecydowanie preferuję śniadania we włoskim stylu, czyli na słodko. Moje idealne śniadanie to cappuccino na mleku sojowym, sok ze świeżych pomarańczy lub jogurt z sezonowymi owocami i koniecznie ciasteczka, babka lub rogaliki. Podrzucam przepis na zdrowe, razowe ciasteczka z cukrem trzcinowym, płatkami owsianymi i gorzką czekoladą.

RAZOWE CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki:

  • 140 g mąki razowej
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i wszystko miksujemy. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Wyrabiamy ciasto, a na koniec dodajemy czekoladę.

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze, zachowując odstępy i spłaszczamy przy pomocy palca.

Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut, czyli do momentu kiedy delikatnie zbrązowieją.

Smacznego,

Ania


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj