Sałata z rukoli z mandarynką, granatem i orzechami włoskimi

0
Sałata z rukoli z mandarynką, granatem i orzechami włoskimi

Zimą często sięgam po owoc granatu. Używam go w kuchni albo widelcem wyciskam sok z kilku ziarenek, mieszam z łyżką miodu i nakładam na twarz maseczkę. Sałatka, którą dzisiaj proponuję, to bomba witaminowa, energetyczna mieszanka kolorów i zaskakujące połączenie kilku smaków, to zimowa petarda!

SAŁATA Z RUKOLI, Z MANDARYNKAMI, OWOCEM GRANATU I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

(4 nieduże porcje)

  • 4 garści rukoli
  • 50 g orzechów włoskich
  • ziarenka wyłuskane z połowy owocu granatu
  • 4 mandarynki bez pestek (można zastąpić 2 pomarańczami)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

WinoToskanii

Przygotowanie:

Rukolę należy umyć i delikatnie osuszyć.

Owoc granatu dzielimy na 4 części, a następnie wyłuskujemy ziarenka. Warto uważać, bo sok będzie pryskał na wszystkie strony.

Mandarynki obieramy ze skórki i pozbawiamy białej błonki.

Orzechy włoskie siekamy i prażymy na patelni.

W szklance mieszamy wszystkie składniki winegretu (miód, musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz).

Rukolę nakładamy do miseczek. Dorzucamy kawałki mandarynek, a następnie posypujemy ziarenkami granatu i orzechami włoskimi. Polewamy winegretem w ostatniej chwili.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj