To jest bardzo wiosenna sałatka z grillowanego kurczaka z dodatkiem szparagów i kaparów z tymiankiem i cytryną, mniam.
SAŁATKA Z GRILLOWANEGO KURCZAKA I SZPARAGÓW Z KAPARAMI, TYMIANKIEM I CYTRYNĄ
Składniki:
(2-3 porcje)
- 1 pierś kurczaka
- 1 pęczek szparagów
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki kaparów
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 pełne garście rukoli
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą i suszmy.
Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Myjemy je, suszymy i obieramy, a następnie solimy i smarujemy 1 łyżką oliwy.
Pierś kurczaka płuczemy i oczyszczamy z ewentualnych kostek i włókien. Kroimy ją na pół, a następnie wzdłuż, w cienkie plasterki. Każdy z nich solimy, posypujemy pieprzem i tymiankiem, a na koniec nacieramy przy pomocy pędzelka 3 łyżkami oliwy.
Rozgrzewamy żeliwną patelnię, kładziemy na niej kawałki piersi kurczaka i grillujemy je z dwóch, obracając do momentu, aż pokryją się czarnymi paskami (ok. 8-10 minut).
W połowie grillowania kurczaka dorzucamy szparagi, a pod sam koniec dodajemy również kapary.
Kiedy kurczak lekko ostygnie, kroimy go na kawałki.
W miseczce mieszamy majonez razem z jogurtem greckim, z posiekaną natką pietruszki i z kaparami. Sos doprawiamy pieprzem.
Na dnie salaterki kładziemy liście rukoli. Układamy na nich szparagi i kawałki kurczaka. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem i skrapiamy cytryną.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli smakowała Ci sałatka z kurczaka albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.