Sorbet z melona

sorbet z melona

Mimo że do przygotowania tego sorbetu nie używa się maszyny do lodów, efekt końcowy jest zadowalający, a deser pozostaje gęsty i kremowy jak należy. Przed wami prawdziwy smak lata!

SORBET Z MELONA

(składniki na 4 osoby)

  • 600 g melona
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • kilka listków mięty do dekoracji

Wodę łączymy z cukrem, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w podłużne kawałki. Miksujemy na jednolitą masę.

W dużej misce mieszamy miąższ z melona z syropem cukrowym.

Miskę wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Sorbet wyjmujemy co godzinę i miksujemy po to, aby miał on jednolitą konsystencję. Jeśli po upływie tego czasu nie osiągnie odpowiedniej gęstości, mrozimy go dalej. Mnie cały proces zajmuje 6 godzin.

Gotowy sorbet przekładamy do naczynek, ozdabiamy listkami mięty i podajemy.

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

Ania

sorbet z melona

sorbet z melona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione