Spaghetti z bakłażanami i kaparami




SPAGHETTI Z BAKŁAŻANAMI I KAPARAMI

Składniki:

(4 porcje)

  • 400 g spaghetti
  • 600 g długich bakłażanów
  • 4 łyżki kaprów w soli
  • 12 czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 peperoncino
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100 ml wody
  • tarty Parmezan

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plasterki, solimy i odkładamy na pół godziny na sitko po to, żeby pozbyć się goryczki. Płuczemy, suszymy, kroimy w kostkę.

Obieramy czosnek i drobno go siekamy.

Kapary płuczemy i starannie odsączamy.

Do dużej teflonowej patelni wlewamy 100 ml wody, dodajemy oliwę, peperoncino i czosnek. Zagotowujemy. Dorzucamy kostki bakłażana i smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez ok. 10 minut albo do miękkości. Dodajemy kapary, oliwki i pietruszkę.

Gotujemy makaron. Odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, posypujemy Parmezanem i podajemy.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione