Szparagi grillowane z prosciutto crudo

0
Szparagi grillowane z prosciutto crudo

Zawsze z niecierpliwością wypatruję sezonu na szparagi, który jednoznacznie oznacza początek wiosny. Biegnę w podskokach na cotygodniowy targ, wybieram ulubione nowalijki i ruszam do garów. Szykuję rozmaite delicje: sałatki, makarony, tarty, kremowe zupy, risotta, a także szparagi grillowane z prosciutto crudo (szynkę można zastąpić boczkiem). Jedyną ich dania jest fakt, że zdecydowanie za szybko znikają z półmiska.

SZPARAGI GRILLOWANE Z PROSCIUTTO CRUDO

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 100 g prosciutto crudo
  • starty Parmezanu
  • listki świeżej bazylii

Dressing:

  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Obieramy je. Przy pomocy pędzelka smarujemy je oliwą i owijamy połową plasterka szynki.

Szparagi grillujemy na żeliwnej patelni, obracając do momentu aż pokryją się czarnymi paskami, a szynka się zarumieni.

Składniki dressingu mieszamy w miseczce.

Szparagi wykładamy na półmisek, polewamy je dressingiem, posypujemy porwanymi listkami bazylii i startym Parmezanem. Podajemy.

Buon appetito!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie.ramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

grillowane szparagi

grillowane szparagi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj