Szparagi grillowane z prosciutto crudo

grillowane szparagi



Zawsze z niecierpliwością wypatruję sezonu na szparagi, który jednoznacznie oznacza wiosnę. Biegnę wtedy na cotygodniowy targ, kupuję nowalijki i ruszam do garów.

SZPARAGI GRILLOWANE Z PROSCIUTTO CRUDO

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 100 g prosciutto crudo
  • starty Parmezanu
  • listki świeżej bazylii

Dressing:

  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Obieramy je. Przy pomocy pędzelka smarujemy je oliwą i owijamy połową plasterka szynki.

Szparagi grillujemy na żeliwnej patelni, obracając do momentu aż pokryją się czarnymi paskami, a szynka się zarumieni.

Składniki dressingu mieszamy w miseczce.

Szparagi wykładamy na półmisek, polewamy je dressingiem, posypujemy porwanymi listkami bazylii i startym Parmezanem.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

grillowane szparagi

grillowane szparagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione