Szparagi po mediolańsku

asparagi alla milanese




Kuchnia mediolańska znacznie odbiega od tego, co kojarzymy z włoskimi smakołykami. Niemniej jednak warto ją lepiej poznać. Poza risotto alla milanese, ossobuco i Panettone, znalazło się u niej miejsce także dla szaragów. Szparagi z jajkiem sadzonym to wiosenne drugie danie, serwowane po ryżu lub makaronie, które wyróżnia zdecydowany smak jajka i delikatny, lekko słodkawy smak szparagów.

ASPARAGI ALLA MILANESE

składniki na 4 porcje:

  • 1,5 kg szparagów
  • 4 jajka
  • garść startego sera Grana padano
  • 80 g masła
  • sól

Od szparagów odcinamy zdrewniałe końce, obieramy łodygi i płuczemy je pod bieżącą wodą. Dzielimy je na cztery grupy i każdą z nich związujemy nicią kuchenną.

W wysokim i wąskim garnku nastawiamy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, solimy ją i wkładamy szparagi. Gotujemy przez 15 minut. Najlepiej, jeśli szparagi będą w garnku stały, bo dzięki temu porządnie zagotują się twarde łodygi. Główki są dużo  delikatniejsze i podczas gotowania mogą się rozpaść, dlatego trafniej, jeśli będą wystawać nad powierzchnię wody.

Ugotowane szparagi osuszamy na papierowym ręczniku.

W międzyczasie na dużej patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy cztery jajka sadzone.

Rozcinamy nić kuchenną. Każdy pęczek szparagów rozkładamy na oddzielnym talerzu. Posypujemy je serem Grana padano, następnie kładziemy na nich jajko sadzone. Solimy i podajemy, póki gorące.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione