Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami




Pieczarki to bardzo popularne grzyby. Są zdrowe, zawierają dużo witamin z grupy B – w tym kwas foliowy, witaminę A i E, a nawet witaminę D. Są dobrym źródłem potasu, miedzi, są też bogate w jod i błonnik. Mają właściwości przeciwnowotworowe, odpornościowe i antybakteryjne. Szpinak ma wiele wartościowych składników odżywczych. Po pierwsze obfituje w  witaminę K, wapń, żelazo i magnez. Po drugie jest bogaty w kwas foliowy, beta-karoten i witaminę C, po trzecie wpływa korzystnie na układ szkieletowy. A makaron? Makaron jest smaczny, poza tym ugotowany al dente wcale nie tuczy!

TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

(składniki na 6 osób):

  • 400 g makaronu tagliatelle (kupisz tutaj)
  • 600 g pieczarek
  • 1,5 kg świeżego szpinaku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek (kupisz tutaj)
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek extravergine
  • tarty parmezan (kupisz tutaj)

Pieczarki delikatnie płuczemy na sitku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, a po tym jak oliwa się rozgrzeje dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy je. Kiedy woda odparuje, dolewamy śmietanę, mieszamy i smażymy dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.

Umyte liście szpinaku wrzucamy do wrzącej wody na 2 minuty, po czym starannie je odsączamy.

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

W  międzyczasie wracamy do pieczarek. Doprawiamy je gałką muszkatołową, odrobiną soli, łyżką oliwy i sokiem z cytryny, a następnie dorzucamy zblanszowany szpinak i przepołowione oliwki. Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy czosnek.

Na oddzielnej patelni prażymy orzeszki piniowe.

Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z pieczarkami i starannie mieszamy. Całość podgrzewamy nie dłużej niż przez minutę. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, parmezanem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Smacznego!

Ania


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.


tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione