Tarta z jabłkami na kruchym cieście z jabłkowym musem i plasterkami jabłek posypanymi cynamonem.
TARTA Z JABŁKAMI
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 40 ml zimnej wody
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 40 ml soku z cytryny
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 laska wanilii
Syrop
- 30 ml wody
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy zimną wodę i formujemy gładką kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. Wybieramy 1/3 plasterków (najmniejszych) i wkładamy je do garnka. Dodajemy sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii razem z ziarenkami. Gotujemy przez ok. 10 minut, tj. do momentu aż jabłka zmiękną. Zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy na mus.
Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy spód widelcem. Na dnie rozprowadzamy mus i przykrywamy plasterkami jabłek, ułożonymi jak na zdjęciach. Tartę pieczemy przez 35 minut albo na złoty kolor.
Przed podaniem ciasto polewamy syropem. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i rozprowadzamy po wierzchu tarty.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.