Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem

0
Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem

Zielone lasagne są bardzo wiosenne nie tylko ze względu na kolor, ale przede wszystkim dzięki składnikom – szparagom i groszkowi. Można nie dodać do nich szynki. Próbowałam, sprawdza się i taka wersja.

ZIELONE LASAGNE ZE SZPARAGAMI I GROSZKIEM

Składniki:

(6 porcji)

lasagne

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 400 g szparagów
  • 400 g groszku
  • 150 g szynki
  • 50 g Parmezanu
  • 1 chochla wywaru z kostki rosołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

beszamel

  • 1/2 litra wody,  której wcześniej były gotowane szparagi i groszek
  • 40 ml oliwy extra vergine
  • 40 g mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie:

Szparagi obrać i oderwać od nich stwardniałe końcówki. Oddzielić główki od reszty.

W osolonej wodzie zagotować korpusy szparagów razem z połową groszku. Odcedzić po 5 minutach, ale zachować wodę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dorzucić obrany i rozgnieciony ząbek czosnku i główki szparagów razem z pozostałym groszkiem. Podlać 1 chochlą wywaru z kostki rosołowej i zagotować. Szparagi i groszek powinny być “al dente”.

W oddzielnym garnuszku podgrzać oliwę z oliwek i wsypać mąkę. Gotować przez kilka minut, ciągle mieszając, do momentu uzyskania kremowej konsystencji pozbawionej grudek. Dolać 1/2 litra wody pochodzącej z ugotowanych szparagów i groszku. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut – krem nie powinien być zbyt gęsty. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Przelać do miksera, dodać ugotowane korpusy szparagów i groszek. Zmiksować na jednolitą masę.

Nagrzać piekarnik na 180°C.

Na dno żaroodpornego naczynia o wymiarach 28 cm x 22 cm wlać odrobinę oliwy z oliwek i 1 chochlę beszamelu. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu lasagne moczonego wcześniej przez 2 minuty we wrzącej wodzie, posypać główkami szparagów i groszkiem, a także startym Parmezanem i przykryć plasterkami szynki. Ułożyć kolejną warstwę makaronu, zalać ją chochlą beszamelu, posypać szparagami, groszkiem i Parmezanem, zakryć szynką. Warstwy należy układać naprzemiennie, dopóki nie skończą nam się składniki. Na wierzchu powinny się znaleźć płaty makaronu, beszamel, Parmezan, ostatnie kawałki jarzyn i świeżo zmielony pieprz. Zakryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30 minut. Pięć minut przed wyjęciem z pieca, zdjąć folię aluminiową i ustawić program “grill”, żeby na wierzchu powstała chrupiąca skorupka.

Lasagne podawać ciepłe, ale nie gorące.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem

Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem

Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj