Bakłażany w oliwie

0
bakłażany w oliwie




Oto pomysł jak zatrzymać na zimę jeden ze smaków lata. W długie i ciemne wieczory, typowe dla zimowej pory, bakłażany w oliwie smakują genialnie. Możecie je położyć na bruschettach lub potraktować jako dodatek do serów i chrupiącego chleba. Co by nie mówić, największą satysfakcją pozostaje myśl, że przygotowaliście je samodzielnie.

BAKŁAŻANY W OLIWIE

  • 2,5 kg bakłażanów
  • sól morska
  • 0,5 l octu z białego wina
  • 0,5 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 peperoncino
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek
  • wysterylizowane słoiki (350 ml)

Bakłażany myjemy i obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy je na sitko, posypujemy solą, przykrywamy talerzem po to, aby wycisnąć z nich sok i pozbyć się goryczki. Pod sitko podstawiamy głęboki talerz, odstawiamy je na 24 godziny, pamiętając, żeby co jakiś czas wylewać nadmiar soku.

Następnego dnia zmywamy z bakłażanów sól i osuszamy je papierowym ręcznikiem.

W dużym garnku zagotowujemy 0,5 l wody z 0,5 l octu winnego, wrzucamy bakłażany i gotujemy je w tej mieszance przez 5 minut. Odcedzamy, odciskamy i rozkładamy do wyschnięcia na płaskiej powierzchni wyłożonej papierowym ręcznikiem.

bakłażany w oliwie

W głębokim naczyniu mieszamy bakłażany z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, drobno posiekanym peperoncino, z pietruszką, oregano i solą. Przekładamy je do słoiczków, zostawiając na górze 2 cm wolnego miejsca i zalewamy oliwą z oliwek. Bakłażany muszą koniecznie być przykryte oliwą!

bakłażany w oliwie

bakłażany w oliwie

Zakręcamy słoiczki i odstawiamy je do ciemnego i chłodnego miejsca. Następnego dnia należy sprawdzić czy poziom oliwy nie obniżył się i czy nie odkryła bakłażanów. Jeśli tak się stanie trzeba koniecznie uzupełnić różnicę.

Zanim będziecie mogli spróbować waszej konserwy, bakłażany powinny pozostać w zaciemnionym i chłodnym miejscu przynajmniej przez 4 tygodnie po to, aby wszystkie smaki się przeżarły, a bakłażany nabrały odpowiedniej konsystencji. Po otwarciu słoika przechowujcie go w lodówce jedynie przez kilka dni i – w razie potrzeby – dopełnijcie go oliwą – pamiętajcie, że bakłażany muszą być zawsze zakryte.


bakłażany w oliwie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here