Brzoskwiniowe tiramisù

0
Brzoskwiniowe tiramisù

TIRAMISÚ Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

  • 3 brzoskwinie
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 100 g biszkoptów
  • 1 jajko
  • 125 g mascarpone
  • 10 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki.

30 g cukru wsypać do rondelka, zalać 3 łyżkami wody, zagotować i nie zdejmując z ognia mieszać do momentu aż powstanie syrop. Dorzucić 2 brzoskwinie w plasterkach i gotować jeszcze przez kilka minut. Ostudzony syrop wylać na biszkopty ułożone na dnie brytfanki o wymiarach 28 cm x 22 cm.

Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić razem z 30 g cukru tak, żeby masa zrobiła się biała. Dodać mascarpone i wymieszać. Oddzielnie ubić śmietanę i białko, połączyć z resztą kremu.

Na biszkoptach zalanych syropem z brzoskwiniami równomiernie rozprowadzić krem. Zakryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem na powierzchni tiramisù ułożyć pokrojoną w kawałki, ostatnią brzoskwinię i posypać kakaem.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here