Kilka razy przekonywałam Was, że z polenty można wyczarować prawdziwe cuda. Polentę z porem i brokułami uwielbiają wszyscy domownicy, podobnie jak np. polentę w sosie pomidorowym z krewetkami. Na blogu opublikowałam kilka przepisów z mamałygą w roli głównej, jednak nigdy wcześniej nie było wśród nich deseru. Czas to zmienić! Panie i Panowie łapcie przepis na ciasto cytrynowe z polentą i mielonymi migdałami.
CIASTO CYTRYNOWE Z POLENTĄ I MIELONYMI MIGDAŁAMI
Składniki:
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
ciasto:
- 100 g polenty
- 130 g zmielonych migdałów
- skórka i sok z 2 niepryskanych cytryn
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier pomarańczowy:
- sok i skórka z 1 niedużej albo połówki większej, niepryskanej pomarańczy
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, lekko ziarnistą masę.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Tortownicę o Ø 20 cm smarujemy masłem, następnie wlewamy zmiksowaną wcześniej masę.
Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekładamy na talerz albo na paterę.
W międzyczasie przygotowujemy lukier. W niedużej miseczce rozcieramy cukier puder ze skórką i sokiem z pomarańczy. Polewamy nim ostudzone ciasto.
Buon appetito!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie.