Figi z białym serkiem i pistacjami

2
figi z białym serkiem i pistacjami

Ten smakołyk na bazie fig możecie podawać jako aperitif, jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego, zestawiając je go z innymi daniami sezonowymi. Smak owoców podkreślą orzeszki piniowe i ocet balsamiczny.

FIGI Z BIAŁYM SERKIEM I PISTACJAMI
  • 8 dojrzałych fig
  • 150 g białego (koziego) serka
  • pistacje
  • kilka gałązek tymianku
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy na 200°C. Pistacje prażymy na patelni, następnie drobno siekamy.

W niewielkiej misce dokładnie mieszamy serek z pistacjami i tymiankiem.

Figi myjemy, starannie suszymy i przekrajamy na pół lub nacinamy je u góry na krzyż. Układamy owoce  na blasze, ewentualnie delikatnie rozchylamy i przy pomocy łyżeczki nakładamy do środka serowy krem. Polewamy po wierzchu octem balsamicznym. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.

Upieczony figi doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło lub letnie.

Smacznego!

Ania

figi

figi

figi

figi z białym serkiem i pistacjami

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here