Frittata

0
frittata

Tajemnicą dobrej frittaty jest ilość soli, którą nie zawsze łatwo regulować, a w przypadku wodnistych jarzyn jest to dosyć trudne. Do klasycznej frittaty możecie dodać jarzyny i zioła zgodnie z waszymi upodobaniami. Puśćcie zatem wodze fantazji.

FRITTATA:

  • 5 jajek
  • ulubione jarzyny
  • aromatyczne zioła
  • 50 g Parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extravergine


Myjemy i kroimy wszystkie jarzyny, a zioła siekamy.

Bierzemy żeliwną patelnię o średnicy 25 cm i rozgrzewamy na niej oliwę. Kiedy oliwa osiągnie odpowiednią temperaturę dorzucamy jarzyny i podgrzewamy je do momentu do kiedy będą miały złoty kolor. Pod koniec dodajemy również aromatyczne zioła.

Rozbijamy jajka i wrzucamy do dużej miski. Roztrzepujemy je przy pomocy widelca, albo trzepaczki. Solimy i pieprzymy, a na koniec dodajemy Parmezan i, ewentualnie, możemy dodać bułki tartej, która spowoduje że frittata stanie się delikatnie gąbczasta.

Podgrzane na złoty kolor jarzyny zalewamy jajkami. Podsmażamy całość pod przykrywką i na małym ogniu przez ok.10 minut. Ja staram się w tym czasie ani razu nie podnosić pokrywki, dzięki czemu frittata pęcznieje, a bardzo gorąca temperatura lepiej wpływa na proces smażenia. Niektórzy w połowie przewracają frittatę na drugą stronę i nie używają pokrywki, ale w moim odczuciu ten pierwszy sposób jest lepszy i praktyczniejszy.

Frittatę podajemy w temperaturze pokojowej. Możecie ją przechowywać w lodówce przez jeden, najwyżej dwa dni.

Smacznego,

Ania

frittata

frittata

frittata

frittata

frittata

Poprzedni artykułMinturno
Następny artykułOblicza Włoch: Chioggia
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko co nieznane, lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę oraz dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach. Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono, kibicuję drużynie Napoli. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 7 lat mieszkam w Italii na stałe. Na blogu opisuję kraj gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje i ludzie mienią się nieskończoną gamą kolorów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here